:

Szerző: Habók Lilla

2022. július 19. 08:45

Tiltani kezdte Dánia a Google Chromebookjait az iskolákban

Egyre több ország tesz konkrét lépéseket a Google szolgáltatásai ellen, lehetséges GDPR jogsértésre hivatkozva. A Google Analytics elleni osztrák, francia és olasz adatvédelmi figyelmeztetések után, ezúttal Dánia kezdi feszegetni az iskolai Chromebookok és Google programcsomagok használatát.

Azonnali hatállyal megtiltotta a dán adatvédelmi hatóság (Datatilsynet) a Google szolgáltatásainak használatát Helsingør városának iskoláiban a helyi önkormányzat által tavaly indított kockázatkezelési vizsgálat eredményeként. A Datatilsynet megfogalmazása szerint ugyanis az önkormányzat felelőssége adatkezelőként az informatikai eszközök és programok adatvédelmi szabályainak betartásáról gondoskodni, amelyet a Google megoldásainak bevezetésekor az intézmény elmulasztott megtenni. Az utólag pótolt elemzés kifejezetten az iskolákban használt Google Chromebookok és Workspace, illetve a vizsgálat indulásakor még G-Suite (beleértve a Gmail, Docs, Drive, Calendar) személyes adatfeldolgozási gyakorlatára irányult.

Az adatvédelmi kockázatkezelés eredménye a dán hatóság szerint jól rámutat a Google adatfeldolgozásával kapcsolatos problémákra. Azaz, hogy az adatok megfelelő jogalap nélkül továbbíthatók harmadik országba, nevezetesen az Egyesült Államokba. A Google általános szerződési feltételei szerint ugyanis az adatokat rendszerint a vállalat valamely uniós adatközpontjában tárolják, de a felhasználói támogatás (support) érdekében akár más országba is továbbíthatók. Ezáltal pedig az önkormányzat, mint adatkezelő nem tud megfelelő körültekintéssel gondoskodni az adatfelhasználásról.

chromebook_iskolai_hasznalat

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Helsingør iskoláiban a múlt heti döntéstől kezdve tilos a Chromebookok és a Workspace használata, de az önkormányzat és az iskolák augusztus 3-ig kaptak időt a felhasználói fiókok és jogok megszüntetésére, a szükséges adatok törlésére. Egy másik érdekes szempont, hogy a helyi tanári szövetség kételyét fejezte ki így a nyári szünet közepén, hogy a tanítás hogyan fog folytatódni szeptembertől. A dán iskolák ugyanis már teljesen áttértek a digitális szolgáltatásokra, megszüntették a könyvek és a hagyományos táblák használatát.

A tanításban a döntést követően felvetődő kérdésekről a határozatban nem esik szó. Azonban a dán adatvédelmi hatóság arra felhívja a figyelmet, hogy a Google szolgáltatásainak iskolai tilalma jelenleg csak Helsingør városára vonatkozik, de a többi önkormányzatnak is meg kellene tenni a megfelelő lépéseket. A dán diákok fele ugyanis Chromebookokat használ az iskolákban. A Datatilsynet szerint az eszközöket nem szabadna az oktatásban alkalmazni, míg az adatvédelmi problémák nem rendeződnek.

A dán jogrend szerint a döntés nem vonatkoztatható azonnal a Google-höz hasonló szolgáltatásokra, mivel minden esetben egyedi vizsgálatot kell folytatni. A dánok lépése azonban felkeltheti más EU-s országok adatvédelmi biztosainak is a figyelmét, mint ahogy a Google Analytics "nem kellően szabályozott" adattovábbítási gyakorlatára is felhívta Franciaország és Olaszország adatvédelmi hivatalának figyelmét Ausztria után.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 21:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.