Szerző: Koi Tamás

2022. július 13. 09:56

Behúzza a féket a toborzásoknál a Google

Az év hátralévő részében számottevő mértékben lassul a toborzás az Alphabet csoporthoz tartozó Google-nél. A cég vezérigazgatója egy a dolgozóknak küldött virágnyelvű üzenetben azt sugallta, pánikra semmi ok, de a cég működésére azért hatással lesznek a gazdasági környezet változásai.

A "boldog békeidőkhöz" képest fókuszáltabban, sikerekre éhesebben illetve még nagyobb vállalkozói kedvvel kell működnie a következő időszakban a Google-nek, ezzel együtt a kialakuló gazdasági környezetben is lehetőséget látja Sundar Pichai, a cég vezérigazgatója, derül ki egy a dolgozóknak küldött, nyilvánosságra került belső levélből. 

A virágnyelven írt üzenet kitér arra is, hogy a kialakult gazdasági helyzet, illetve a világgazdasági folyamatok hatására a Google milyen munkaerőpiaci lépésekkel reagált, illetve kíván reagálni. Pichar szerint a Google csak az idei második negyedévben tízezer új munkavállalót vett fel globális szinten, illetve a tervek szerint a harmadik negyedévben is érkezik új munkaerő a céghez, az év eleji tempót ugyanakkor mostantól lényegesen visszafogja a vállalat HR-részlege - derül ki az üzenetből.

pichai

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A céghez így a továbbiakban is várnak elsősorban új mérnököket, illetve "kritikus területen" dolgozó szakembereket, ugyanakkor a cégvezető egyben utalt is rá, hogy ezzel párhuzamosan "bizonyos esetekben" szükség elkerülhetetlen lesz egy olyan, belső konszolidációs folyamat, melyek hatékonyabbá teszik többek között a munkaerőfelhasználást.

A Google nem az egyetlen és távolról sem az első nagyvállalat az IT-szektorban, mely a globális gazdasági változásokra válaszul jelentős mértékben lassítja, netán teljesen le is állítja a toborzást. A Meta például az év első felében többször is leszögezte, hogy a gazdasági helyzet miatt kénytelen leállítani a munkaerőfelvételt, de hasonló intézkedéseket hozott nemrég a Snap és a Spotify is.

Eközben a kevésbé rózsás kilátások elé néző cégeknél már megkezdődtek az első leépítések, így leépítési folyamatról számolt be korábban a Netflix és a Twitter is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról