Szerző: Koi Tamás

2022. július 12. 11:56

Érdemi fejlődés jöhet a Bluetooth-hangeszközöknél

Tovább üzemelhetnek a beépített akkumulátorról, új, a kapcsolódást megkönnyítő funkciókat kaphatnak és nem utolsó sorban jobban szólhatnak a jövőben megjelenő Bluetooth-alapú hangeszközök, így elsősorban a fej- és fülhallgatók, miután a szabványt gondozó Bluetooth Special Interest Group elfogadta az LE Audio kiterjesztést.

Hosszú idő óta először számottevő mértékben javulhatnak a Bluetooth-alapú hangkeltő eszközök, így elsősorban a fej- és fülhallgatók és a hordozható hangszórók lényeges paraméterei, így többek közt az akkumulátoros rendelkezésre állás, illetve legfőképpen az eszközök által biztosított hangminőség. Minderre a Bluetooth szabvány évek óta esedékes kibővítése adhat lehetőséget: a Bluetooth LE kiterjesztést a hét elején fogadta el a specifikációkat gondozó Bluetooth Special Interest Group (SIG).

A 2020-ban bejelentett Bluetooth LE Audio szabványkiterjesztés implementálása a pandémia miatt késett csaknem két évet, mostantól azonban elkezdhetnek dolgozni a gyártók az első olyan eszközökön, melyek támogatják az új rendszert. A Bluetooth SIG várakozásai szerint a Bluetoot LE Audio-t használó első eszközök az idei év végén kerülhetnek majd forgalomba.

bluetooth_user

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

A Bluetooth LE Audio hosszú évek óta először hoz komoly, érdemi változásokat a számos területen, így többek közt a szórakoztatóelektronikában vagy éppen az autóiparban kiterjedten alkalmazott rövid hatótávolságú vezeték nélküli szabvány számára. Az újdonságok közül a legfontosabb az LC3 kodek támogatása, mely a korábbiakban alkalmazott SBC-nél jóval hatékonyabb tömörített hangátvitelt ígér. 

A szabványalkotók szerint mindez azt jelenti, hogy a Bluetooth LE Audio-ra épülő eszközök egyező bitráta mellett sokkal jobb hangminőséget produkálhatnak, illetve fele akkora bitrátát alkalmazva is jobb lehet a végeredmény, mint az előző generációs kodek esetében. Ez utóbbi szempont jótékony hatást gyakorolhat az eszközök akkumulátoros üzemidejére, mivel az alacsonyabb bitráta rendszerint kisebb áramfelvételt is eredményez az akkumulátorral működő vevőberendezéseknél.

Az új szabványkiterjesztés emellett az eszközök kapcsolódását is újradefiniálja az Auracast nevű rendszerrel, így elsősorban lehetőséget biztosít arra, hogy egy forráshoz egyszerre több hangkeltő csatlakozzon - hasonlóképpen, mint a WiFi hozzáférési pontok esetében. 

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról