Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. július 11. 12:09

Kaotikus jogi csata elé néz Elon Musk és a Twitter

Precedens nélküli jogi csatározás kezdődhet a Twitter és Elon Musk közt, miután az üzletember a múlt hónapokban mutatott hezitálás után visszalép a közösségi platform felvásárlásától. A Twitter nem adná olyan könnyen, kötelezné rá Muskot, hogy zárja le a megállapodást az eredeti feltételek mellett.

Ahogy arra sokan számítottak, továbbra sem halad gördülékenyen a Musk-Twitter saga: Elon Musk hétvégén felbontotta a közösségimédia-platform megvásárlására tett 44 milliárd dolláros megállapodást arra hivatkozva, hogy szerinte a Twitter megszegte az egyesülésről szóló szerződés több rendelkezését is. A Tesla-vezér az üzlet felmondását indítványozó, az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelethez benyújtott beadványában kiemeli, hogy a Twitter a jelek szerint hamis információkat adott át arról, mennyi a hamis spam-fiókok és botok aránya a felhasználók közt, ami szerinte azért kardinális mutató, mert a cég 90 százaléka hirdetésekből származik.

Musk jogi csapata szerint a Twitter becslése, miszerint a bevételszerzésre alkalmas napi aktív felhasználóinak kevesebb mint 5 százaléka spamfiók, pontatlannak tűnik, így az üzletember nem kapott meg minden szükséges dokumentumot és adatot a döntéshez. Musk ügyvédje úgy fogalmaz: „Mr. Musknak oka van azt hinni”, hogy a spamfiókok valós száma „lényegesen magasabb”, mint a Twitter becslése. Korábban 20 százalékot becsült az üzletember, akinek nem lesz egyszerű bebizonyítania, hogy a Twitter nem valódi adatokat közölt vele.

musk_twitter_eláll

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Twitter sem nézi ezt ölbe tett kézzel a dolgot, a cég a jó hírnevű, kifejezetten összeolvadások és akvizíciók területére specializálódott Watchell, Lipton, Rosen & Katz ügyvédi irodát bízza meg azzal, hogy pert indítson a delaware-i kancellári bíróságon a megállapodás lezárására - mondta el egy közeli forrás a Bloombergnek. Bret Taylor, a Twitter igazgatótanácsának elnökének bejelentése szerint a vállalat továbbra is elkötelezett a tranzakció lezárásában a korábban meghatározott vételi ár és feltételek mellett, jogi lépéseket kezdeményez a megállapodás érvényesítésére. A csiripes blog valószínűleg ítéleti megállapítást fog kérni arról, hogy nem sértette meg a szerződést, emellett azt is kérheti, hogy a bíróság kötelezze Muskot a szerződésben foglalt kötelezettségei teljesítésére. Ez azt jelentené, hogy Musknak meg kell vásárolnia a céget az áprilisban elfogadott 54,20 dolláros részvényenkénti áron.

Muskot a Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom LLP cég képviseli. Amennyiben sikerül bebizonyítani, hogy a kékmadaras platform nem volt őszinte a spamrobotok számával kapcsolatban, Musk jogi csapata szerint jogosan lehet kihátrálni a szerződésből. A vállalati jogi szakértők szerint ugyan a Twitter szilárdabb alapokon áll, mint Musk, és nyert ügye lehet, de ettől még kérdéses, hogy a bíróságon sikerül-e rákényszeríteni a jogi normákat előszeretettel megkerülő üzletemberre egy cég megvásárlását, ha meggondolta magát. Érdekes helyzet az is, hogy egyáltalán rákényszeríthető-e valaki egy felvásárlásra. A felvásárlási megállapodás értelmében Musk egyébként egymilliárd dolláros elállási díj megfizetésére kötelezhető.

A Twitter ellen azonban előhúzható egy ütőkártya is: a platform nem kérte ki Musk beleegyezését, amikor az elmúlt hetekben elbocsátotta két vezetőjét és tehetséggondozó csapatának egyharmadát, mivel a felvásárlási szerződés előírja, hogy a társaság nem avatkozhat bele indokolatlanul az üzletbe az ügylet lezárulása előtt, sértetlenül kell megőriznie a szervezet lényeges elemeit. John Coffee, a Columbia Egyetem jogászprofesszora szerint az üzletember érvelései azonban összességében mégis gyenge jogi alapokon állnak, mert a Twitter láthatóan szinte minden szükséges hozzáférést megadott ahhoz, hogy Muskék tájékozódhassanak a hamis fiókok arányáról.

A megegyezés lehet a legésszerűbb


Daniel Ives, a Wedbush Securities elemzője szerint Musk lépése valódi rémálom lehet a Twitter számára, hiszen az elhúzódó jogi csata hatásait a részvények is megérzik majd. Korábban még nem nagyon volt példa ilyen kaliberű perre, csak lényegesebben kisebb értékű üzletek esetében: az Apollo Global Management Inc.t- 2008-ban egy delaware-i bíró arra utasította, hogy tegyen meg minden tőle telhetőt a Huntsman Corp. vegyianyag-gyártó megvásárlására vonatozó 6,5 milliárd dolláros ügylet lezárására, miután megpróbált kihátrálni, ez végül azzal zárult, hogy az Apollo beleegyezett egy tetemes szakítási díj kifizetésébe.

A delaware-i bíróságon landoló ilyen jellegű jogi összetűzések általában megegyezéssel végződnek, a felek jellemzően alacsonyabb vételi árban állapodnak meg, vagy egyszeri díj kifizetésében. A cégek számára sokszor előnyösebb a helyzet mielőbbi rendezése, mint az elhúzódó eljárások alatti üzleti bizonytalanság. Jelen esetben is mindkét félnek kedvezőbb lenne a megegyezés, mintsem hogy Musknak egy olyan céget kelljen megvásárolnia, amelyet már nem akar - mondta el Carl Tobias, a Richmondi Egyetem jogi tanszékének professzora. Ezzel az is elkerülhető lenne, hogy egy esetlegesen elhúzódó jogi csata további károkat okozzon a Twitter árfolyamában és az alkalmazottak hozzáállásában.

Musk korábban beleegyezett, hogy egymilliárd dollárt fizet a Twitternek, ha az ügylet felbomlik, de az csak bizonyos esetekben érvényesíthető, például ha szabályozók miatt nem valósul meg az üzlet, vagy ha nem tudja előteremteni a vételárat, de nem vonatkozik arra az esetre, ha saját maga mondja fel az üzletet. A megállapodás egymilliárdban maximálizálja a Twitter által követelhető kártérítést mértékét, ez pedig természetesen még mindig csak töredéke a 44 milliárdos eredeti ajánlatnak. Megegyezés útján még lehetségessé válik az egymilliárdos kifizetés felé kúszni.

Már sejteni lehetett


Egyes szakértők szerint Musk spambotokon való rugózása valójában egy ürügy, hogy kihátráljon az üzletből, sokan pár hete ezt már sejteni vélték, amikor az üzlet májusban ideiglenesen parkolópályára került. A BBC szerint emögött az is állhat, hogy év eleje óta folyamatosan zuhannak az amerikai közösségi platformok részvényei, köztük a Twitteré és a Tesláé is, utóbbié azután kezdtek mélyrepülésbe, hogy Musk bejelentette vételi szándékát. A Tesla-vezér a felvásárlásra egy olyan finanszírozási csomagot állított össze, aminek több mint kétharmada saját vagyonából jön (többek közt Tesla-részvényekből), a maradék pedig banki kölcsönökből állt.

Akkoriban azt írtuk: fontos aspektusa lehet az üzlet meghiúsulásának, hogy az jelentős mértékben függ a Tesla árfolyamától, lévén Musk az üzlet készpénzes, illetve a hitellel finanszírozott részénél is erősen támaszkodik az általa birtokolt részvényekre. Nyilvánvalóan ez egyrészt részvényeladással járhat, másrészt a hiteleknél fedezetként szolgál. Az április 14-i bejelentés óta májusig azonban a Tesla papírok közel 30 százalékot estek, így az üzlet pénzügyi alapjául szolgáló bázis erősen megingott. A Tesla zuhanását jórészt az hajtja, hogy a részvényesek eladásra számítanak Musktól, az ezzel együtt járó árfolyamcsökkenéssel, ezért tömegesen szabadulnak meg a papíroktól, így a folyamat öngerjesztővé vált. A dolog pikantériája, hogy a Tesla piaci kapitalizációja a Twitter deal bejelentése óta sokszorosával csökkent, mint a Twitterért kínált 44 milliárd dollár.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról