Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. május 2. 13:40

Intel: már 2024-ig húzódhat a chiphiány

Az Intel vezérigazgatója szerint egészen 2024-ig érezhető lesz a félvezetőipar ellátási hiánya, míg korábban még 2023-as dátumot becsült a cég.

Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója szerint a félvezetőipart érintő ellátási hiány az eddig becsültnél is tovább, 2024-ig húzódhat. Gelsinger a CNBC-nek adott interjúban elmondta, hogy a globális szinten jelentkező nehézségek hatásai a kulcsfontosságú gyártási eszközök korlátozott elérhetősége miatt elhúzódnak, ami akadályt jelent a megnövekedett kereslet kielégítéséhez szükséges kapacitások bővítésében. „Részben ez az oka annak, hogy jelenleg úgy gondoljuk, hogy az általános félvezetőhiány 2024-ig nyúlik a korábbi 2023-as becsléseinkhez képest, mivel a hiány már a berendezéseket is elérte” – mondta Gelsinger. A vezér szerint a koronavírus-járvány miatti sanghaji zárlat és az ukrajnai orosz invázió is rávilágít, hogy szükség van a földrajzilag kiegyensúlyozottabb félvezetőgyártás előmozdítására.

A vezérigazgató egy nappal azután szólalt meg a témával kapcsolatban, hogy a kaliforniai székhelyű chipgyártó a Wall Street által vártnál óvatosabb pénzügyi előrejelzést tett a második negyedévre, ám első negyedéves eredménye és bevétele felülmúlta az elemzői várakozásokat. Miután Gelsinger 2021 februárjában beült a vezérigazgatói székbe, a cég számos beruházást jelentett be: megugrottak a félvezető-gyártak építésére szánt költések az Egyesült Államokban és Európában is, míg a világ chipgyártói kapacitása jellemzően Ázsiában koncentrálódik.

chip_shortage_intel

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A vállalat márciusban közölte, hogy a következő években összesen 33 milliárd eurót ruház be Európában a chipgyártó kapacitás növelésébe féltucat uniós országban, melynek részeként két új félvezetőgyár épülhet Németországban, amik öt év múlva kezdhetik meg a termelést. Ezzel az eurofab éppen abban az országban jöhet létre, melyet autóiparán keresztül a legérzékenyebben érintett a félvezetőhiány.

A nagy félvezetőipari vállalatok vezetői rendszeresen kommentálják a globális gazdaságot is élesen befolyásoló chiphiányt. Pat Gelsinger tavaly nyáron is arról beszélt, hogy szerinte az iparágnak még évekre lehet szüksége, hogy alkalmazkodni tudjon a hirtelen megugrott igényekhez. A veterán szakember szerint a felhős szolgáltatásokra, az 5G-re, a különféle gépi tanulásos megoldásokra, valamint az edge computingra szinte egyidőben ugrott meg látványosan a kereslet. Mindez váratlanul érte a félvezetőpiac szereplőit, amelyek alapos prognózisokkal, több évre előre igyekeznek meghatározni a várható piaci igényeket.

A Qualcomm elnök-vezérigazgatója pedig tavaly decemberben úgy nyilatkozott: 2022-ben érezhetően enyhülnek majd a chipellátási problémák. Az elnök-vezérigazgató ugyanakkor nem bocsátkozott számszerű prognózisba, mindössze annyit mondott, hogy elsősorban 2020-hoz viszonyítva lehet majd számottevő az előrelépés. Az ellátási problémákat a Qualcomm szinte összes partnere érzi, a kaliforniai székhelyű tervezőcég jóformán egyik nagy vásárlójának sem tud elegendő mobilos alkalmazásprocesszort szállítani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról