Szerző: Koi Tamás

2022. február 15. 11:11

Újabb felvásárlással erősíti bérgyártói ambícióit az Intel

Nem szegte kedvét az Intelnek, hogy nem jött össze a Globalfoundries-üzlet, a cég lassan de biztosan tovább építgeti a bérgyártó-szegmenst, ezúttal egy kisebb piaci szereplő, a Tower Semiconductor felvásárlásával.

Tovább bővíti bérgyártó-kapacitását az Intel, mely ezúttal akvizíció útján juthat hozzá a piac egy kisebb szereplőjéhez, az izraeli Tower Semiconductorhoz. A felek által kedden bejelentett akvizíció része annak a (dollárban kifejezve) százmilliárdos beruházási stratégiának, mellyel az amerikai chipgyártó igyekszik felvenni a versenyt a piac ázsiai nagyágyúival, a TSMC-vel és a Samsunggal.

A Tower teljes részvénypakettje a mai bejelentés értelmében 5,4 milliárd dollárnyi készpénzért cserélhet gazdát hamarosan, mely csaknem kétmilliárd dollárnyi pluszt jelent a hétfői záróértékhez képest. A Tower felvásárlásával az Intel elsősorban az autóiparban, az orvosi eszközökben és a légijárművekben használt analóg félvezetők gyorsan bővülő szegmensében szerezhet kompetenciát.

tower_semiconductor

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az Intel bérgyártói ambíciói kapcsán korábban is világossá tette már, hogy kész akvizíciókkal piacot szerezni magának, jóllehet ennek a tervnek eddig kevés eredménye volt látható. Egyes korábbi pletykák szerint a cég 2021-ben a Globalfoundries menedzsmentjével is leült tárgyalni egy potenciális, akkor 30 milliárd dollár értékűre becsült akvizícióról, ám a Globalfoundries tavaly nyári tőzsdére vitele azt sugallta, hogy a tárgyalások sikertelenül zárultak.

Az Intelnek mindenesetre többek közt a mostani akvizíciós ügylet segítségével is feltett szándéka meghatározó szereplővé válni a bérgyártós piacon, konkurenciát állítva a TSMC-nek és a Samsungnak. Bár a chipgyártó korábban is kínált ilyen szolgáltatást, nagyon kevesen éltek a lehetőséggel.

A vállalatot éppen egy éve vezető Pat Gelsinger ugyanakkor részben a bérgyártásban látja vállalata jövőjét. Ennek oka, hogy a termelési volumen számottevő emelése hozzájárulhat az egyre növekvő kutatási és fejlesztési költségek minél gyorsabb megtérülésében.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról