:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 6. 13:11

Qualcomm: jövőre enyhülni fog a chiphiány

A Qualcomm elnök-vezérigazgatója szerint 2022-ben érezhetően enyhülnek majd a chipellátási problémák.

Cristiano Amon és vállalata arra számít, hogy jövőre határozottan javul majd az ellátás, amely jelenleg több partner számára is elégtelen. Az elnök-vezérigazgató ugyanakkor nem bocsátkozott számszerű prognózisba, mindössze annyit mondott, hogy elsősorban 2020-hoz viszonyítva lehet majd számottevő az előrelépés.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az ellátási problémákat a Qualcomm szinte összes partnere érzi, az Apple kivételével. A kaliforniai székhelyű tervezőcég jóformán egyik nagy vásárlójának sem tud elegendő mobilos alkalmazásprocesszort szállítani. Ennek köszönhető, hogy az Apple-ön kívül egyik okostelefonos gyártó sem tud elegendő készüléket gyártani. A cupertinói vállalat számára jelen helyzetben duplán kifizetődött, hogy évek óta magának tervezi a processzorokat, amelyeket a TSMC-vel gyártat le, évi több tízmilliós volumenben. Utóbbinak hála a cég abszolút prioritás élvez, vagyis a bérgyártó elsősorban az Apple igényeit igyekszik kielégíteni.

qula

Érdekes adalék, hogy az Apple a Qualcommtól is vásárol chipeket. Utóbbi fél 5G-s modemeket szállít az iPhone-okhoz és iPadekhez, ugyancsak évi sok tízmilliós darabszámban. Ezzel jelenleg az Apple a Qualcomm messze legnagyobb diszkrét modemes ügyfele, amely természetesen ugyancsak magas prioritást von maga után.

Enyhülés vagy sem?

Az nagy félvezetőipari vállalatok vezetői rendszeresen kommentálják a globális gazdaságot is élesen befolyásoló chiphiányt. Pat Gelsinger nyáron azt jósolta, hogy még évekig kitarthat a chiphiány, az Intel elnök-vezérigazgatója szerint ugyanis nem létezik gyors megoldás a problémára. Gelsinger úgy látja, az iparágnak még évekre lehet szüksége, hogy alkalmazkodni tudjon a hirtelen megugrott igényekhez. A veterán szakember szerint a felhős szolgáltatásokra, az 5G-re, a különféle gépi tanulásos megoldásokra, valamint az edge computingra szinte egyidőben ugrott meg látványosan a kereslet. Mindez váratlanul érte a félvezetőpiac szereplőit, amelyek alapos prognózisokkal, több évre előre igyekeznek meghatározni a várható piaci igényeket.

Jensen Huang, az Nvidia elnök-vezérigazgatója szerint vállalata valószínűleg jövőre sem tudja maradéktalanul kielégíteni a piaci igényeket. A szakember pár hete elárulta, hogy az Nvidia számos, hosszú távra szóló beszállítói szerződést kötött (és köt), hogy minél inkább kiterjessze a különböző piacokon való részesedését. Részben ezen kitűzött újabb ambiciózus célok, részben pedig a limitált bérgyártói kapacitás miatt 2022 nagy részére is ellátási nehézsége prognosztizál Huang.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 13:58

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.