Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 14. 13:55

Kemény sarcok várhatnak a metaverzum kereskedőire

Mint kiderült, az Apple-t korábban élesen kritizáló Meta sem szerénykedik, ha jutalékokról van szó. A Horizon Worlds VR-szolgáltatás monetizációját meglehetősen magas díjak támogathatják a jövőben, ami az NFT-közösségnek már most nem tetszik.

Majdnem felét fölözné le a Meta a Horizon Worlds virtuálisvalóság-platformon zajló, virtuális javak eladásaiból származó alkotói bevételeknek, ami a cég épülő metaverzum koncepciójának meghatározó felülete. A közösségi óriás egy blogbejegyzésben közölte még hétfőn, hogy a platform több alkotójának is lehetősége lesz üzletelni digitális assetekkel, idővel akár NFT-kel is, azt azonban nem említette, hogy mennyi lesz a sarc mértéke.

A cég a CNBC kérdésére megerősítette, hogy akár 47,5 százalékot is lecsippenthet a tranzakciókból, ami magába foglal egy 30 százalékos „hardverplatform-díjat” a Meta Quest Store digitális bolton keresztül, a Horizon Worlds-ben ezen felül pedig még 17,5 százalék díjat számítanak fel.

metamoney

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Az NFT-közösségben nagy visszhangot keltett a szám, a Twitteren kiborulók megvetésüket fejezték ki a cég iránt. A NFT piacon egyébként alacsonyabbak a jutalékok, az OpenSea 2,5 százalékot, a LooksRare 2 százalékot húz be magának. A helyzet pikantériáját fokozza, hogy a Meta által vázolt díj jelentősen több, mint amennyit az Apple beszed a fejlesztőktől az App Store-on keresztül az appon belüli vásárlásokért – és ezt a 30 százalékot Zuckerbergék korábban élesen bírálták. Tavaly novemberben Zuckerberg még arról beszélt, hogy „próbálják majd megmenteni” a metaverzum alkotóit az App Store díjaitól, hogy több pénz maradjon a zsebükben.

A Horizon Worlds (korábban Facebook Horizon) egy közösségi online szolgáltatás, amiben a felhasználók együtt tölthetnek időt a virtuális valóságban. A program december 9-én vált elérhetővé Oculus VR headsetekre az Egyesült Államokban és Kanadában, a világ többi táján egyelőre nem hozzáférhető. A februári friss számok szerint eddig már több 300 ezren csatlakoztak a "metaverzum" ezen építőkövéhez.

a címlapról