Szerző: Dömös Zsuzsanna

2022. április 14. 13:55

Kemény sarcok várhatnak a metaverzum kereskedőire

Mint kiderült, az Apple-t korábban élesen kritizáló Meta sem szerénykedik, ha jutalékokról van szó. A Horizon Worlds VR-szolgáltatás monetizációját meglehetősen magas díjak támogathatják a jövőben, ami az NFT-közösségnek már most nem tetszik.

Majdnem felét fölözné le a Meta a Horizon Worlds virtuálisvalóság-platformon zajló, virtuális javak eladásaiból származó alkotói bevételeknek, ami a cég épülő metaverzum koncepciójának meghatározó felülete. A közösségi óriás egy blogbejegyzésben közölte még hétfőn, hogy a platform több alkotójának is lehetősége lesz üzletelni digitális assetekkel, idővel akár NFT-kel is, azt azonban nem említette, hogy mennyi lesz a sarc mértéke.

A cég a CNBC kérdésére megerősítette, hogy akár 47,5 százalékot is lecsippenthet a tranzakciókból, ami magába foglal egy 30 százalékos „hardverplatform-díjat” a Meta Quest Store digitális bolton keresztül, a Horizon Worlds-ben ezen felül pedig még 17,5 százalék díjat számítanak fel.

metamoney

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az NFT-közösségben nagy visszhangot keltett a szám, a Twitteren kiborulók megvetésüket fejezték ki a cég iránt. A NFT piacon egyébként alacsonyabbak a jutalékok, az OpenSea 2,5 százalékot, a LooksRare 2 százalékot húz be magának. A helyzet pikantériáját fokozza, hogy a Meta által vázolt díj jelentősen több, mint amennyit az Apple beszed a fejlesztőktől az App Store-on keresztül az appon belüli vásárlásokért – és ezt a 30 százalékot Zuckerbergék korábban élesen bírálták. Tavaly novemberben Zuckerberg még arról beszélt, hogy „próbálják majd megmenteni” a metaverzum alkotóit az App Store díjaitól, hogy több pénz maradjon a zsebükben.

A Horizon Worlds (korábban Facebook Horizon) egy közösségi online szolgáltatás, amiben a felhasználók együtt tölthetnek időt a virtuális valóságban. A program december 9-én vált elérhetővé Oculus VR headsetekre az Egyesült Államokban és Kanadában, a világ többi táján egyelőre nem hozzáférhető. A februári friss számok szerint eddig már több 300 ezren csatlakoztak a "metaverzum" ezen építőkövéhez.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.