:

Szerző: Koi Tamás

2022. március 18. 09:33

Öt napon belül einstandolhatják a Telenort Mianmarban

Napokon belül lezárulhat a norvég Telenor Csoport vesszőfutása a katonai junta uralma alatt álló Mianmarban. A délkelet-ázsiai országban működő operátor összes külföldi alkalmazottja elhagyhatta az országot, cserébe 18 millió mobilelőfizető - köztük több millió ellenzéki tiltakozó - személyes adatai kerülnek a katonai vezetés kezébe.

A héten viharos gyorsasággal véget érhet a Telenor mianmari leányvállalatának értékesítési folyamata, mely több szempontból is inkább egy túsztárgyalással állítható párhuzamba, mintsem egy piaci környezetben működő társaság adás-vételi eljárásával. A helyi katonai junta kedden jóváhagyta, hogy a társaság új tulajdonosokhoz kerüljön, a tényleges tulajdonosváltásra ezt követően öt nap áll rendelkezésre - számol be a Reuters bennfentes forrásokra hivatkozva. 

A mianmari katonai rezsim gyakorlatilag a tavaly februári hatalomátvétel óta - azaz valamivel több mint egy éve - tartotta fogva a külföldi érdekeltségű multik vezetőit, elsősorban, de nem kizárólagosan a távközlési cégek kulcsfiguráit. A junta már tavaly februárban ultimátumot adott a kommunikációs infrastruktúrát üzemeltető cégeknek, hogy a helyi lakosok megfigyelése érdekében gyakorlatilag tegyék hozzáférhetővé teljes hálózatukat a katonaság számára, ameddig ez nem történik meg, addig a külföldi cégvezetők sem hagyhatják el az országot.

mianmar_2105
a katonai rezsim ellen tüntetők 2021 májusában (fotó: AFP)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Telenor Csoport végül a fentiek okán vállalhatatlannak minősítette a mianmari üzleti környezetet, és hét hónappal ezelőtt eladta a helyi leányvállalatot a libanoni M1 Groupnak, a junta azonban csak azzal a feltétellel egyezett bele az üzletbe, ha az M1 jelentős tulajdonrészt átruház egy mianmari társaságnak. Ez a partner a Shwe Byain Phyu lett, melynek elnöke több üzleti szálon is kötődik a katonai vezetéshez, jóllehet ezt a cég korábban tagadta.

Az ügyletből a Telenor aligha számíthat komolyabb bevételre, a mianmari leányvállalat mintegy 100 millió dollár értékű eszköz- és készpénzállományát a tranzakció részeként az új tulajdonos(ok) átveszik, majd öt év alatt lényegében visszafizetik a norvég anyacégnek.

A megegyezés részeként egyben egyfajta túszcsere is történt Mianmarban, így a Telenor helyi leányvállalatának norvég állampolgárságú felsővezetői több mint egy év után végre hazautazhattak, cserébe 18 millió mianmari mobilelőfizető személyes adata került a katonai rezsim kezébe.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról