Szerző: Koi Tamás

2021. július 5. 09:56

Túszul ejtették a távközlési cégeket Mianmarban

Gyakorlatilag a mianmari katonai junta túszai lettek a távközlési cégek vezetői Mianmarban, ahol egy június közepén kiadott speciális parancs értelmében a cégvezetők nem hagyhatják el az országot, függetlenül attól, hogy külföldiek vagy helyi lakosok.

Kizárólag engedéllyel hagyhatják el a katonai rezsim vezetése alatt álló Mianmart az országban működő távközlési cégek vezetői, legyenek helyi vagy külföldi lakosok, állítja a Reuters egy meg nem nevezett forrása. A cégeknek máig adott határidőt a katonai vezetés arra, hogy hálózatukat technológiai szempontból felkészítsék arra, hogy a rezsim bármikor, bármilyen információt kinyerhessen a rendszerekből, azaz lehallgathasson hívásokat, üzeneteket, illetve betekintést kaphasson az internetes adatforgalomba.

A forrás szerint az utazási korlátozás része annak a nyomásgyakorlásnak, melytől a katonaság azt reméli, hogy a lehallgatórendszerek technológiai implementációja határidőre megtörténik. Bár a katonai vezetés soha nem kommentálta nyilvánosan a megfigyelőrendszerek telepítésével kapcsolatos híreket, alig pár nappal a február 1-jei hatalomátvételt követően közölte, olyan jogszabályt dolgoznak ki, mely kötelezi a helyi távközlési cégeket az információátadásra, illetve minden olyan tartalom blokkolására vagy eltávolítására, mely veszélyezteti az "egységet, a stabilitást és a békét".

telenor_myanmar_kuppdemo1

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az országot a hatalomátvételt követően gyakorlatilag azonnal lekapcsolták az internetről, mely azóta is csak rendkívül korlátozottan érhető el Mianmarban. A cégeket február óta folyamatos nyomás alatt tartja a junta, mely többször figyelmeztette az alkalmazottakat és cégvezetőket, hogy nem beszélhetnek a kötelezően telepítendő megfigyelőrendszerekről a sajtónak.

A katonai rezsim intézkedései leginkább a norvég állam többségi tulajdonában lévő Telenornak fájnak, a cég a katari hátterű Ooredoo-val együtt a helyi távközlési piac két, külföldi tulajdonú szereplője (az MPT állami tulajdonban van, a Mytel pedig az egyébként szintén katonai irányítás alatt álló vietnámi Viettel és a mianmari katonaság tulajdona).

A Telenor számára a mianmari katonai hatalomátvétel eddig legalább 750 millió dolláros veszteséget okozott, a cég korábbi, ezzel kapcsolatos sajtónyilatkozatában közölte, "különböző lehetőségeket vizsgál" az országban való további jelenléte kapcsán. Nem hivatalos információk szerint a cég már meg is bízta a Citi-t a 2014-ben létrehozott mianmari érdekeltsége értékesítésével.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról