Szerző: Koi Tamás

2021. július 8. 09:56

Kivonul a Telenor Mianmarból

Ahogy az várható volt, vállalhatatlanná vált a Telenor számára a további jelenlét a Mianmarban, ahol a katonai junta február 1-jei hatalomátvételét követően kritikus állapot alakult ki.

Hét évvel a megjelenését követően otthagyja Mianmart a norvég Telenor Csoport, mely az országban uralkodó állapotokra hivatkozva döntött úgy, hogy eladja helyi érdekeltségét. A vevő egy libanoni befektetői csoport, az M1 Group, mely rendkívül nyomott áron, mindössze 105 millió dollárért veszi meg a leányvállalatot, melynek értékét a Telenor gyakorlatilag teljesen leírta májusban.

A Telenor az egyik legnagyobb külföldi befektetőnek számított a délkelet-ázsiai országban, ahol akkor jelent meg, amikor úgy tűnt, a katonai diktatúrát sikerült végre megdöntenie a demokratikus erőknek. A cég 2013 februárjában adott be pályázatot a két meghirdetett, tizenöt évre szóló mianmari mobilkoncesszió közül az egyikre, melyet meg is nyert, így egy évvel később megkezdhette a mobilszolgáltatást az országban.

telenor_myanmar_kuppdemo1

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW!

A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indít a HWSW! A 8 alkalmas tanfolyamra most early bird kedvezménnyel lehet jelentkezni! A képzéshez 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!

Bár a cég vezetői már akkor tisztában voltak vele, hogy a demokratikus berendezkedés Mianmarban rendkívül törékeny, végül a norvég állam többségi tulajdonában lévő cég vállalta a kockázatot, és az évek során sikeresen kiépített egy mostanra 18 millió előfizetőt kiszolgáló országos mobilhálózatot.

A február 1-jei katonai puccsot követően ugyanakkor az üzleti környezet kilátásai hirtelen jelentős mértékben romlottak, miután a junta egyik első intézkedésével gyakorlatilag betiltotta a mobilnet-használatot az országban, azóta pedig többek közt egy olyan parancsot is kiadott, melynek értelmében a távközlési cégeknek aktívan közre kell működniük egy országos megfigyelőhálózat kiépítésében és üzemeltetésében.

A Telenor számára a politikai destabilitás ellenére az ázsiai régió mindig is vonzó növekedési területnek számított, így a cég összesen 187 millió ügyfeleinek mintegy 95%-a valamelyik ázsiai leányvállalat előfizetője. A térségben Mianmaron kívül a Telenor jelen van Thaiföldön, Pakisztánban, Bangladesben és Malajziában.

Szerkesztőségi csapatunkba padavanokat keresünk, akik hozzánk hasonló elveket vallanak a tájékoztatásról és nyitottak az éles kiképzésre.

a címlapról

Hirdetés

Online, 24 órás, haladó Kubernetes képzést indítunk, most early bird kedvezménnyel!

2021. július 28. 15:59

A 8 alkalmas tanfolyam tökéletes választás lehet azoknak a szakembereknek, akik teszt jelleggel már használnak Kubernetest és általános ismeretekkel is rendelkeznek, de vagy nem a mindennapok szintjén, vagy éles környezetbeli elvárások nélkül. A képzéshez most 2in1 akció keretében 24 órás alapozó képzés is elérhető!