:

Szerző: Koi Tamás

2021. július 8. 09:56

Kivonul a Telenor Mianmarból

Ahogy az várható volt, vállalhatatlanná vált a Telenor számára a további jelenlét a Mianmarban, ahol a katonai junta február 1-jei hatalomátvételét követően kritikus állapot alakult ki.

Hét évvel a megjelenését követően otthagyja Mianmart a norvég Telenor Csoport, mely az országban uralkodó állapotokra hivatkozva döntött úgy, hogy eladja helyi érdekeltségét. A vevő egy libanoni befektetői csoport, az M1 Group, mely rendkívül nyomott áron, mindössze 105 millió dollárért veszi meg a leányvállalatot, melynek értékét a Telenor gyakorlatilag teljesen leírta májusban.

A Telenor az egyik legnagyobb külföldi befektetőnek számított a délkelet-ázsiai országban, ahol akkor jelent meg, amikor úgy tűnt, a katonai diktatúrát sikerült végre megdöntenie a demokratikus erőknek. A cég 2013 februárjában adott be pályázatot a két meghirdetett, tizenöt évre szóló mianmari mobilkoncesszió közül az egyikre, melyet meg is nyert, így egy évvel később megkezdhette a mobilszolgáltatást az országban.

telenor_myanmar_kuppdemo1

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Bár a cég vezetői már akkor tisztában voltak vele, hogy a demokratikus berendezkedés Mianmarban rendkívül törékeny, végül a norvég állam többségi tulajdonában lévő cég vállalta a kockázatot, és az évek során sikeresen kiépített egy mostanra 18 millió előfizetőt kiszolgáló országos mobilhálózatot.

A február 1-jei katonai puccsot követően ugyanakkor az üzleti környezet kilátásai hirtelen jelentős mértékben romlottak, miután a junta egyik első intézkedésével gyakorlatilag betiltotta a mobilnet-használatot az országban, azóta pedig többek közt egy olyan parancsot is kiadott, melynek értelmében a távközlési cégeknek aktívan közre kell működniük egy országos megfigyelőhálózat kiépítésében és üzemeltetésében.

A Telenor számára a politikai destabilitás ellenére az ázsiai régió mindig is vonzó növekedési területnek számított, így a cég összesen 187 millió ügyfeleinek mintegy 95%-a valamelyik ázsiai leányvállalat előfizetője. A térségben Mianmaron kívül a Telenor jelen van Thaiföldön, Pakisztánban, Bangladesben és Malajziában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 02:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.