Szerző: Koi Tamás

2022. március 7. 09:25

Így vesztette el ártatlanságát a svédek ékköve

Fennállásának eddigi legnagyobb válságát éli át a svéd Ericsson. A mobilhálózati eszközök piacának európai veteránjának előző évtizedben feltárt korrupciós ügyletei miatt eddig többnyire az előző cégvezetésre mutogatott a vállalat, februárban azonban kiderült, hogy a társaság jelenlegi vezetői sem feltétlenül járultak hozzá ahhoz teljes mértékben, hogy az ominózus ügyleteket minden szempontból feltárják.

Csoportos kereset jogintézményén belül pénteken perbe fogták az Egyesült Államokban a mobilhálózati berendezéseket - tipikusan bázisállomás-komponenseket és maghálózati elemeket - gyártó és forgalmazó svéd Ericssont, illetve annak több felsővezetőjét, így egyebek mellett Börje Ekholm vezérigazgatót és Carl Mellander pénzügyi vezérigazgató-helyettest. A felperesek szerint a cégvezetők félrevezethették a befektetőket a vállalat iraki tevékenységét illetően - az Ericsson eddigi legmélyebb válságát okozó korrupciógyanús ügyletek kapcsán.

ROZSDÁS SVÉDACÉL

A svédek potenciális korrupciógyanús ügyleteit 2013-ban kezdte vizsgálni az Amerikai Tőzsdefelügyelet, 2015-ben pedig az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított hogy kiderítse, megfelelt-e a svéd gyártó az amerikai korrupcióellenes törvényeknek, valamint saját, belső etikai kódexének.

A nyomozás során kiderült, a cég 2000 és 2016 között a fenti szabályozásokat számos ponton megszegte, a kormányzati személyek megvesztegetésétől a könyvelési adatok meghamisításáig. A vállalat azt is beismerte, külső ügynökökön és tanácsadókon keresztül fizetett le hivatalnokokat Kínában, Dzsibutiban, Vietnámban, Indonéziában és Kuvaitban is.

ekholm_3
börje ekholm

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A leghosszabb ideig Kínában folytak a vesztegetések, ott a teljes vizsgált időszakban, azaz csaknem 17 éven keresztül fizettek az Ericsson leányvállalatai kenőpénzeket hivatalos személyeknek, összesen több millió dollár értékben - ebből utazásokat és különböző ajándékokat finanszíroztak, illetve fiktív szolgáltatásokért fizettek jelentős összegeket. 

Az Ericssonra 2019 decemberében kirótt, egymilliárd dollárt meghaladó büntetés két fő részből tevődött össze: a cég, miután együttműködött az amerikai hatóságokkal a vizsgálat során a megelőző három évben, az igazságügyi minisztériummal kötött megállapodása szerint 521 millió dolláros büntetést fizet ki - cserébe pedig a hatóságok elengedik a potenciálisan kirótt, bűncselekményekre vonatkozó vádakat a cég ellen.

Ezzel párhuzamosan a vállalat további 540 millió dollár büntetést fizetett ki az amerikai Tőzsdefelügyelet számára, a vesztegetési ügyek következményeként. Ahogy Steve Peikin, a felügyelet végrehajtói divíziójának társigazgatója elmondta, a cég éveken keresztül folytatta több kontinensen átívelő vesztegetési kampányát, a Tőzsdefelügyelet pedig mindent megtesz, hogy a későbbiekben hasonló eset ne következhessen be. A hatóság ezért egy külső, független vizsgálati testületet is felállít, amely a vállalat tevékenységét tartja majd szemmel.

SZOMORÚ FEJEZET

A vállalat 2016-ban kinevezett vezérigazgatója, Börje Ekholm az ügy akkori lezárásakor úgy nyilatkozott, az eset "szomorú fejezet" a cég történetében, és burkoltan arra is utalt, hogy a korábbi vezetés nem feltétlenül tett meg mindent, hogy a vizsgálat a lehető leggyorsabban eredményt hozzon. 

A most indult per arra utal ugyanakkor, hogy Ekholm sem feltétlenül volt olyan együttműködő, amennyire korábban tűnt, legalábbis a 2019-ben lefolytatott belső vizsgálat bizonyos elemeit "elfelejtette" megosztani a nyilvánosággal, illetve a hatóságokkal. Ez a vizsgálat ezúttal a cég iraki tranzakcióit vette nagyító alá, melynek során kiderült, hogy a svéd multi áttételesen az Iszlám Államnak is juttathatott pénzt azért, hogy a szervezet által kontrollált szállítási útvonalakat használhassa.

A februárban (újra) kirobban vesztegetési ügy rendkívüli módon beárnyékolta  a skandináv üzleti etikát és kultúrát máig teljes mértékben magáénak valló Ericssont. Az újabb botrányt a jelek szerint a befektetők sem díjazták, a cég február óta elveszítette piaci értékének mintegy harmadát.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról