Szerző: Koi Tamás

2022. január 25. 12:40

Simán lerázta magáról Kína bosszúját az Ericsson

Egyáltalán nem vágta földhöz az Ericssont az, hogy Kína válaszul a Huawei-t kedvezőtlenül érintő svéd hatósági intézkedésekre gyakorlatilag nem, vagy alig vásárol a svéd cégtől mobilhálózati eszközöket.

Jól fogytak az Ericsson mobilhálózati berendezései a tavalyi év utolsó negyedévében, elsősorban a nyugati piacokon az 5G-s hálózatok kiépítésével jelentkező beruházás-élénkülésnek köszönhetően. A vállalat ezzel az előző év utolsó három hónapjában simán ellensúlyozni tudta azt, hogy fokozatosan kiszorul a világ legnagyobb mobilpiacának számító Kínából, ahol a svéd hírközlési hatóság kínai piaci szereplőket diszkrimináló korábbi döntésére válaszul a helyi szolgáltatóktól egyre kevesebb megrendeléshez jut.

A svéd multi negyedéves árbevétele az adott pénzügyi időszakban 71,3 milliárd svéd korona (átszámítva körülbelül 7,6 milliárd dollár) volt, ami 2%-os növekedésnek felel meg éves szinten, ugyanakkor mintegy hárommilliárd koronával felülmúlja az előzetes elemzői várakozásokat.

ericsson_china

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A vállalat nettó profitja eközben 11 milliárd koronáról 11,9 milliárd koronára (1,28 milliárd dollár) nőtt, ami szintén jelentős mértékben meghaladja az előzetes, 10,3 milliárdos elemzői konszenzust. Az Ericsson papírjainak értéke a hírre, valamint a cégvezetés által felvázolt alapvetően pozitív jövőképre válaszul 8%-ot emelkedett.

A pozitív hangulatra az Ericsson szerint alapvetően az adhat okot, hogy bár Kína az 5G-s építkezések során abszolút úttörő szerepet vállalt, az azóta lezajlott spektrumértékesítési eljárásoknak köszönhetően az új generációs hálózatok kiépítése globálisan komoly lendületet vett. A svéd eszközgyártó ennek köszönhetően mostanra globálisan 170, 5G-s hálózatok kiépítésére vonatkozó beszállítói szerződést kötött régi és új partnereivel.

A cég piaci részesedése eközben Kínában a svéd hírközlési hatóság döntését megelőző 11%-os csúcsról egyszámjegyű szintre csökkent, ezzel párhuzamosan a Kínából származó árbevétel negyedéves szinten 1,8 milliárd koronával (mintegy 193 millió dollár) apadt.

a címlapról