Szerző: Hlács Ferenc

2019. december 9. 14:00

Megszületett a döntés, egymilliárdot fizet korrupciós ügyeiért az Ericsson

A svéd mobilhálózati óriás több országban is kenőpénzekkel tette ügyeit gördülékenyebbé.

Egymilliárd dollárt meghaladó büntetést csengethet ki az Ericsson az amerikai hatóságoknak, több országon átívelő korrupciós ügyei miatt. A svéd mobilhálózati eszközöket gyártó vállalat potenciális korrupciós ügyleteit 2013-ban kezdte vizsgálni az amerikai Tőzsdefelügyelet, 2015-ben pedig az amerikai igazságügyi minisztérium is vizsgálatot indított hogy kiderítse, megfelelt-e a svéd gyártó az amerikai korrupcióellenes törvényeknek, valamint saját, belső etikai kódexének.

A nyomozás során kiderült, a cég 2000 és 2016 között a fenti szabályozásokat számos ponton megszegte, a kormányzati személyek megvesztegetésétől a könyvelési adatok meghamisításáig. A vállalat azt is beismerte, külső ügynökökön és tanácsadókon keresztül fizetett le hivatalnokokat Kínában, Dzsibutiban, Vietnámban, Indonéziában és Kuvaitban is. A leghosszabb ideig Kínában folytak a vesztegetések, ott a teljes vizsgált időszakban, azaz csaknem 17 éven keresztül fizettek az Ericsson leányvállalatai kenőpénzeket hivatalos személyeknek, összesen több millió dollár értékben - ebből utazásokat és különböző ajándékokat finanszíroztak, illetve fiktív szolgáltatásokért fizettek jelentős összegeket. Ahogy a ZDNet is kiemeli, a Tőzsdefelügyelet becslései szerint Szaúd-Arábiában, Dzsibutiban és Kínában a vállalat összesen 427 millió dollár értékű üzleteket kötött meg külső feleken keresztül a hivatalnokokhoz eljuttatott kenőpénzeinek köszönhetően.

Az Ericssonra kirótt, egymilliárd dollárt meghaladó büntetés két fő részből tevődik össze: a cég, miután együttműködött az amerikai hatóságokkal a vizsgálat során az elmúlt három évben, az igazságügyi minisztériummal kötött megállapodása szerint 521 millió dolláros büntetést fizet ki - cserébe pedig a hatóságok elengedik a potenciálisan kirótt, bűncselekményekre vonatkozó vádakat a cég ellen.

ericssonhq

Ezzel párhuzamosan a vállalat további 540 millió dollár büntetést fizet ki az amerikai Tőzsdefelügyelet számára, a vesztegetési ügyek következményeként. Ahogy Steve Peikin, a felügyelet végrehajtói divíziójának társigazgatója elmondta, a cég éveken keresztül folytatta több kontinensen átívelő vesztegetési kampányát, a Tőzsdefelügyelet pedig mindent megtesz, hogy a későbbiekben hasonló eset ne következhessen be. A hatóság ezért egy külső, független vizsgálati testületet is felállít, amely a vállalat tevékenységét tartja majd szemmel.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A két hatóság által kirótt bírságok összege együttesen 1,06 milliárd dollárra rúg - hogy a cégnek rövidesen hasonló kaliberű büntetést kell fizetnie, már szeptemberben sejteni lehetett, akkor a cég arról beszélt, az idei harmadik üzleti negyedévi kiadásokhoz különítette el az ügy lezárásának egymilliárd dollárra becsült költségét. Az ügyben továbbá a cég tavaly mintegy 50 embert bocsátott el.

A vállalat 2016-ban kinevezett vezérigazgatója, Börje Ekholm már szeptemberben úgy nyilatkozott, az ügy "szomorú fejezet" a cég történetében, és burkoltan arra is utalt, hogy a korábbi vezetés nem feltétlenül tett meg mindent, hogy a vizsgálat a lehető leggyorsabban eredményt hozzon. Ekholm most ennek a fejezetnek a lezárásáról beszélt, és reményeinek adott hangot, hogy egy "erősebb vállalatot" építhetnek fel a következőkben. Az igazgató szerint továbbá kiterjedt belső ellenőrzési programot hoztak létre, a hasonló esetek megfékezése végett.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról