Szerző: Habók Lilla

2022. január 10. 13:22

Nem védi eléggé a gyerekeket az Oculus?

Erősen kifogásolhatónak találja a brit adatvédelmi hivatal az Oculus Quest 2 gyermekvédelmi intézkedéseit, többek közt a szülői felügyeleti lehetőség hiánya miatt. Ha a tárgyalások nem járnak sikerrel, akkor a Metára újabb büntetés vár.

Tavaly szeptemberben élesedett a brit adatvédelmi hivatal (ICO) elvárásgyűjteménye az online szolgáltatások gyermekvédelmi szempontjairól. A szabvány szerint a tervezőknek és a fejlesztőknek a gyerekek érdekeit kell elsődlegesen figyelembe venni, ha olyan megoldáson dolgoznak, amelyhez 18 éven aluliak is hozzáférhetnek. Az ICO gyanúja szerint Meta-féle Oculus Quest 2 virtuális valóság szemüveg nem felel meg a "children's code" elvárásainak a The Guardian értesülései alapján.

Bár a headset a szabályzat szerint csak 13 éves kor felett használható, ez a szabály az ICO szerint túl könnyen megkerülhető. A gyerekek ugyanis egy kattintással nyilatkozhatnak róla, hogy betöltötték a használathoz szükséges életkort. Az Oculus fejlesztői (a korhatármegkötéssel kikerülve) szülői felügyeleti rendszert sem dolgoztak ki, amellyel egyébként távolról szabályozható lenne a gyerekek számára nézhető tartalom. Így viszont a fiatalok könnyedén elérhetik az Oculuson népszerű VRChat platformot is, amelyet az ICO a Center for Countering Digital Hate (CCDH) vizsgálataira hivatkozva a legproblémásabbnak talál. A szervezet 12 óra alatt több mint száz esetet tapasztalt, amely megsértette a Meta szabályzatát, és a biztonsági elvárások minimumát sem teljesíti.

vr_szemuveg_gyerek

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Meta egyelőre kitart amellett, hogy megfelel a brit adatvédelmi hivatal gyermekvédelmi standardjának. Az ICO viszont további tárgyalásokat szeretne folytatni a Meta vezetőivel, mivel véleménye szerint nem teljesült a biztonságos tervezés alapelve. Ha az ICO-nak sikerül bizonyítani a problémákat, akkor akár 23,8 millió dollárnyi fontot vagy a forgalom 4 százalékának megfelelő összeget is kiszabhat büntetésként.

Egy ilyen fiaskó a Meta számára nem csak a büntetés összege miatt lenne kellemetlen, hanem a kiterjesztett és virtuális valóságot a közösségi szolgáltatásokkal együttesen középpontba helyező Metaverzum miatt is. Az ICO és a CCDH szerint a jelenlegi VR zászlóshajó a minimális biztonsági követelményeket sem teljesíti, így a Metaverzum megbízhatósága is alapjaiban kérdőjelezhető meg. A Meta szóvivője hozzátette, hogy a Metaverzum számára már 50 millió dollárt félretettek a jogi és szabályozói követelményeknek való megfelelés vizsgálatára.

Várhatóan szükség is lesz a félretett összegre, mivel az Európai unió is elkezdte komolyabban venni a gyerekek szexuális zaklatása elleni fellépést a Reuters szerint. 2020-ban az internetes szolgáltatók és közösségi média vállalatok 22 millió ehhez kapcsolódó esetet jelentettek, ami komoly növekedés a 2019-es 17 millióhoz képest. A bejelentett esetek száma pedig vélhetően csak töredéke a valós adatoknak. A következő hónapokban az EU új szabályozást hozna tető alá annak érdekében, hogy a vállalatok felismerjék, jelentsék és eltávolítsák a gyerekek zaklatását magában foglaló tartalmakat.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról