Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 17. 15:12

Az Intel 200 milliárd dolláros dilemmája

Az Intel elhalasztotta a bejelentést új, sokmilliárd dolláros európai és amerikai chipgyártó egységeinek lokációjáról.

Az összesen nagyjából mintegy 200 milliárd dollárt felemésztő befektetések helyszíneit 2021 végéig jelentette volna be az Intel, ám végül eddig ismeretlen okokból csak valamikor 2022 elején derülhet ki, hogy pontosan hol és milyen egységek létesülnek. Egyelőre az sem tiszta, hogy a "2022 eleje" pontosan mit takar, így az Intel már akár januárban is leleplezheti a gigászi befektetések részleteit, miközben az sem zárható ki, hogy egészen áprilisig csúszik a gazdasági szempontból fontos bejelentés.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Intel idén két új félvezetőgyár - a Fab 52 és a Fab 62 - alapkőletételét ejtette meg az arizonai Chandler melletti Ocotillóban. Az üzemek mintegy 20 milliárd dollárba kerülnek, és egy már meglévő telephely termelési kapacitását növelik majd. Utóbbi lényeges különbséget jelent, hisz sokkal egyszerűbb bővíteni, mint egy teljesen új telephelyet létrehozni, az elengedhetetlen infrastruktúra ugyanis viszonylag kevés helyen adott.

intel_fab

Az Intel még év elején beszélt arról, hogy egy vadonatúj, kisváros méretű gyárkomplexumot húzna fel valahol az Egyesült Államokban, amely a végleges tervektől függően 60-120 milliárd dollárba kerülne. A telephelyen hat-nyolc gyáregység fog működni, amelyek az Intel aktuális legfejlettebb félvezetős eljárásával fognak termelni.

Az Intel európai terjeszkedéssel kapcsolatos tervei nagyon hasonlóak. A vállalat ezen a kontinensen is egy teljesen új telephelyt kíván létrehozni, ahol első körben 20 milliárd dollárból építene egy gyáregységet. Ez később fokozatosan bővülne, amivel a beruházás összértéke elérné a 100 milliárd dollárt.

Egy ilyen hatalmas beruházás finanszírozása, illetve a megfelelő helyszín megtalálása összetett feladat. Az Intelnek olyan területre kell építkeznie, ahol a közművek mellett a közlekedési infrastruktúra, nem utolsó sorban pedig a szakképzett munkaerő is elérhető, ami lényegében a nagyvárosok közelségét jelenti. A vállalat továbbá arra számít, hogy gigaberuházásaihoz kellő támogatást kap a kormánytól és/vagy az adott régiótól.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról