Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 16. 11:51

Gelsinger: a TSMC látványos sikereket ért el

Immár kifejezetten barátságos és nyitott hangnemet ütött meg az Intel elnök-vezérigazgatója a TSMC-vel kapcsolatban. Pat Gelsinger tajvani látogatása kapcsán nyilatkozott a piacvezető bérgyártóról, melynek utóbbi pár éves teljesítményét látványosnak nevezte.

"A TSMC sokféle módon tette lehetővé számunkra és a teljes iparág számára a szilícium varázsát ("magic of silicon"). Amit a TSMC véghez vitt, az egyszerűen látványos. Ennek középpontjában az innováció tajvani meghonosítása áll. Egészen elképesztő, mivé vált Tajvan az elmúlt évtizedekben" - áradozott Pat Gelsinger egy előre felvett videóban.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az Intel elnök-vezérigazgatója mindezt távol-keleti körútjának kapcsán mondta, amely természetesen Tajvant is érinti. Gelsinger néhány napja egy zárt körű beszélgetésnek még geopolitikailag instabil gyártási helyszínnek nevezte a szigetországot, ám jó politikusként gyorsan változtatott retorikáján. A CEO most elismerte, hogy a TSMC szerződéses gyártási modellje nagyban hozzájárult a mai gazdag félvezetős ökoszisztéma és az innováció kialakulásához. A szakember továbbá elmondta, hogy az Intel folytatná tajvani beruházásait, ugyanakkor a globális chipgyártási láncnak kiegyensúlyozottabbnak kell lennie.

01:26
 

Intel CEO Pat Gelsinger visits Taiwan, hails TSMC as ‘spectacular’

Még több videó

Pat Gelsinger a hónap elején tartott Fortune Brainstorm Tech konferencián még sokkal élesebb hangot ütött meg a távol-keleti beruházások kapcsán: "Mennyire érzik magukat nyugodtnak attól, hogy most Tajvantól függenek, mint a gyártástechnológia egyetlen forrásától az emberi létünk legkritikusabb aspektusának, valamint nemzetbiztonságunk és gazdaságunk jövőjének szempontjából?"

Az Intel vezetője akkor hozzátette, hogy, az Egyesült Államok felbecsülhetetlen értékű szellemi tulajdonát amerikai földön kell tartani. "Azt szeretnék, hogy az IP, a K+F kiadások, illetve az ezekhez kapcsolódó adóbevétel itt maradjon, vagy azt, hogy Ázsiában kössön ki?" - mondta a szakember.

Az Intel és a TSMC kapcsolata rendhagyónak tekinthető az iparágban. Az x86-os processzorgyártó évek óta igénybe veszi a TSMC szolgáltatásait, miközben nagy erőkkel épp azon dolgozik, hogy közép-és hosszútávon erős konkurenciát állítson a tajvani bérgyártónak. Gelsinger most többek között azért utazott Tajvanra, hogy tárgyalásokat folytasson a következő generációs processzoraik gyártásának nagyobb mértékű kiszervezéséről.

Iparági pletykák szerint az x86-os chipgyártó a jövőben még inkább támaszkodna a tajvani cég termelésére. Az Intel állítólag már leszerződött a 3 nanométeres gyártósorokra, melyek kapacitását viszonylag korán, 2023 első felében kiaknázná. A Taipei Times friss értesülése szerint ugyanakkor szellemi tulajdonának védelme miatt az Intel dedikált gyártósorokat szeretne kapni, ám ezt a TSMC csak foglalóért cserébe biztosítaná, amely vélhetően sok százmillió dollárt takar.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról