Szerző: Asztalos Olivér

2021. december 6. 11:23

Intel: nem elvesztettük, odaadtuk a piacunkat az AMD-nek

Az Intel elnök-vezérigazgatója szerint bár kényszerből, de saját döntésük szerint adtak át piaci részesedést legnagyobb riválisuknak, az AMD-nek.

Pat Gelsinger szavai szerint tehát nem a konkurens vett el cégétől részesedést jobb termékeinek hála, hanem a fennálló ellátási problémák miatt az Intel kvázi tálcán nyújtotta át a piacot.

"Nem vesztettem részesedést az AMD-vel szemben, hanem részesedést adtam neki, mert nem volt kapacitásom. Szóval sok minden csak a növekvő piacunk felzárkózása és az évek óta tartó alulfinanszírozás miatt történt" - mondta Gelsinger a 25. Credit Suisse technológiai konferencián.

Kontextusát tekintve Gelsinger egy kérdésre válaszolt, amely az Intel tőkebefektetésére és alaptevékenységére vonatkozott, illetve az ellátás aktuális problémáira, valamint a vállalat idei hatalmas beruházásaira irányult. A kérdező továbbá rámutatott, hogy az Intel elmúlt pár hónapban bejelentett befektetéseit egy "nagyon agresszívnak tűnő keresleti görbe" alapján határozták meg, a vállalat pedig közép- és hosszútávon gondban lehet, ha prognózisok végül túlontúl optimistának bizonyulnak.

gelsinger1

Gelsinger legutóbb októberben tért ki a konkurens AMD-re. Az elnök-vezérigazgató akkor a CRN magazinnak adott nyilatkozatában elismerte, hogy hogy az Intel nem végzett elég jó munkát az elmúlt pár évben. Ennek köszönhető, hogy a harmadik negyedévben már 80 százalék alá csökkent a gyártó részesedése a komplett x86-os processzorpiacon. Gelsinger szerint vállalatának az utóbbi időben nem tudta kielégíteni az összes partner igényét, ezért egy részük az AMD felé fordult (vagy épp saját processzort tervezett, mint az Apple).

A szakember akkor bár elismerte, hogy konkurensük remek munkát végzett az utóbbi pár évben, hozzátette, hogy az Intel hamarosan visszaveszi a vezetést a kritikus piacokon. Gelsinger szerint a novemberben megjelent Alder Lake-kel sikerült visszaszerezni a vezetést a PC-piacon, a jövőre megjelenő Sapphire Rapids Xeonokkal pedig a szerverpiacon is vissza fognak vágni.

a címlapról