Szerző: Koi Tamás

2021. december 16. 11:50

Csokorba szedte a hatóság, mi változott a hírközlési szerződésekben

Több, folyamatban lévő ellenőrzéssel vizsgálja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy a hírközlési piac szereplőinek működése megfelel-e a nyáron hatályba lépett új uniós szabályozás-keretrendszernek, az uniós hírközlési kódexnek.

Közel fél évvel az új jogszabályi kötelezettségek hatályba lépését követően tájékoztatót adott ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság arról, hogy az EU-s tagállamokban működő hírközlési szolgáltatások előfizetői szerződéseit szabályozó európai hírközlési kódex milyen új intézményeket, többletjogokat vezet be a piacra. A hatóság a kódex június 30-i hatályba lépését követően több ellenőrzést is tartott, illetve tart jelenleg is, melyek alapján eddig többnyire a szolgáltatók jogkövető magatartásáról számol be az NMHH.

A megújult hírközlési szabályozás célja többek között, hogy megerősítse a fogyasztók védelmét, megkönnyítse a szolgáltatóváltást, valamint biztosítsa a megfizethető és megfelelő szélessávú internet-hozzáférést minden felhasználónak, lakóhelytől vagy jövedelemtől függetlenül. Az új európai uniós hírközlési kódex nyomán a szolgáltatóknak 2021. június 30-ig kellett az általános szerződési feltételeiket (ÁSZF) átalakítaniuk.

telekom_digitalis_alairas
aláírás kerül egy szerződésre a telekomnál (fotó: hwsw)

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

A hatóság a folyamatban lévő ellenőrzéseiben elsősorban azt vizsgálja, hogy a szolgáltatók határidőre, 2021. június 30-ig eleget tettek-e az ÁSZF-módosítási kötelezettségüknek, azok megfelelnek-e az új követelményeknek, valamint a szolgáltatók szerződéskötési folyamataikba beépítették-e a módosított rendelkezéseket. 

A legfontosabb, fogyasztókat érintő változások megtalálhatók a hatóság erre a célra rendszeresített weboldalán, ahol a szervezet 7+1 pontban sorolja fel a lényegi módosításokat.

Így például a szerződéskötéskor kötelező a részletesebb előfizetői tájékoztató és egy egész Európában egységes szerződés-összefoglaló átnyújtása, de változtak többek közt a szolgáltató egyoldalú szerződésmódosítása esetén rendelkezésre álló előfizetői jogok, illetve a határozott idejű szerződés felmondásának, a szolgáltatóváltásnak (az internetszolgáltató-váltás is szabályozva lett) és a számhordozásnak (utólagos számhordozás bevezetése) a szabályai is.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról