Szerző: Koi Tamás

2021. október 22. 10:31

Szűkülhet a hűségszerződéssel vásárolható eszközök köre

Változtatniuk kell a távközlési szolgáltatóknak korábbi értékesítési gyakorlatukon egy hatósági ellenőrzés folyományaként. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság folyamatban lévő vizsgálata arra irányul, hogy milyen eszközöket árulhatnak a cégek 24 hónapos határozott idejű szerződés megkötése mellett.

Hoppon maradhat az, aki idén karácsony környékén vásárolt volna játékkonzolt, drónt netán drágább hálózati eszközt valamelyik távközlési szolgáltatónál a 24 hónapra megkötött határozott idejű szolgáltatási szerződés fejében kedvezményes áron, részletfizetéssel. A határozott idejű szerződések feltételei (pontosabban azok betartása) meglehetősen ingoványos talajnak számítanak a távközlésben, a piacot felügyelő Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) pedig idén ennek kapcsán a körmére nézett a szolgáltatóknak.

A HŰSÉG ÁRA

A HWSW információi szerint jelenleg is folyamatban lévő vizsgálat - mely része az NMHH idei piacfelügyeleti tervének - célja az volt, hogy megállapítsa, a szolgáltatók betartják-e az Eht. 2017-ben hatályba lépett módosításában foglaltakat, melyek jelentős mértékben szigorították a 24 hónapos határozott időtartamú szerződések megkötésének körülményeit. A szolgáltatók ugyanakkor ettől az időponttól az addig jellemzően csak mobilkészülékeknél elérhető kamatmentes részletfizetést új eszközkategóriákra is kiterjesztették.

ps5_editions
A játékkonzol az egyik érintett eszköztípus

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A határozott idejű előfizetői szerződésekre vonatkozó hatályos szabályozás egy fontos eleme, hogy fő szabályként a megköthető határozott idejű előfizetői szerződések időtartamát 12 hónapban maximálta. A jogszabály a 12 hónapnál hosszabb határozott idejű előfizetői szerződések megkötését – a Digitális Jólét Alapcsomag kivételével – csak az adott előfizetői szerződéshez kapcsolódó, a törvényi feltételeknek megfelelő készülékvásárlás esetén, az előfizetők kérésére és akkor is legfeljebb 24 hónapra teszi lehetővé.

A vonatkozó jogszabály meghatározza, hogy pontosan milyen feltételeknek kell megfelelniük a szóban forgó készülékeknek, így a hatályos eht. szerint 

készülék alatt az internet-hozzáférési szolgáltatás, illetve a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvényben meghatározott audiovizuális médiaszolgáltatás igénybevételét lehetővé tevő, kép és hang megjelenítésére alkalmas készüléket kell érteni.

A fenti ktirétiumoknak ugyanakkor több, korábban a szolgáltatók által kínált eszköz nem felel meg, ilyen például a játékkonzol vagy a drón, illetve a hálózati eszköz (pl. 5G-s router), melyek közös jellemzője, hogy önállóan nem alkalmasak kép- és hang megjelenítésére, illetve közülük néhány (pl. a drónok) semmilyen internet-hozzáférési szolgáltatást nem nyújtanak.

A TELEKOMNAK FÁJ LEGINKÁBB

A nagyobb távközlési szolgáltatók közül az ominózus vizsgálat a Magyar Telekomot érintette a legfájdalmasabban - a legnagyobb hazai távközlési cég meg sem várta, hogy az eljárás lezáródjon, és már szeptember közepén úgy alakította át értékesítési rendszerét, hogy azok az eszközök, melyekre nem vonatkoztathatók a fenti feltételek, nem vásárolhatók meg 24 hónapos határozott idejű szerződéskötéssel, kétéves (pontosabban 22 hónapos) részletfizetéssel.

A témában a szolgáltató meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott, kiemelve, hogy azon eszközökre, amelyek most kikerültek ebből a körből, azokra az elvi lehetősége továbbra is fennáll annak, hogy 1 éves, határozott idejű szerződés mellé, akár részletfizetéssel is megvásárolhatók legyenek - az online értékesítési felületen ugyanakkor erre (egyelőre) nincs lehetőség a szolgáltatónál.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról