Szerző: Koi Tamás

2017. szeptember 19. 10:48

Frissítve: Határidő előtt lerövidíti a hűségidőt a Vodafone

Több mint egy hónappal a törvény által előírt határidő előtt változtat a készülékvásárlás nélkül elérhető havidíjas előfizetéseinek hűségidején a Vodafone Magyarország. A cég szerint az október 24-én életbe lépő változások nem fogják jelentősen befolyásolni a szolgáltató működését.

Október 24-től már csak egy év hűségidővel lehet telekommunikációs szolgáltatásokra vonatkozó szerződéseket kötni Magyarországon az elektronikus hírközlési törvény (eht) módosítása alapján, kivéve akkor, ha a szolgáltatás megrendelésével egy időben készülékkedvezményben is részesült az ügyfél. A Vodafone Magyarország illetékesei egy mai sajtóbeszélgetésen közölték, nem várja meg a cég a határidőt, a portfólióban szereplő mobilos tarifákra már mától is csak 12 hónap hűséget lehet vállalni.

Csak készülékkel marad a két év

A változás – mely a készülékvásárlást tartalmazó szerződéseket nem érinti – az összes lakossági, flotta és mobilnet tarifával már rendelkező és szerződést hosszabbító, vagy új havidíjas előfizetést kötő ügyfélre vonatkozik. A szabályozás részét képezi továbbá az is, hogy a határozott idejű szerződés lejáratát megelőző 90 napon belül az ügyfeleket legalább három alkalommal értesíteni kell a szerződés lejártának dátumáról, valamint a korábbi tarifájának megfelelő új ajánlatról.

A határozott idejű előfizetői szerződés lejártát követően a szolgáltató az ügyfél kérésére díjmentesen köteles biztosítani a szerződéshez kapcsolódó készülék hálózati zárjának feloldását. A törvénymódosítás részét képezi az is hogy az október 24-től lejáró, határozott időtartamú előfizetői szerződés helyébe lépő új, határozatlan idejű szerződés havidíja nem lehet magasabb a határozott időben alkalmazott, készülékvásárlást nem tartalmazó havidíjnál, az előfizetői szolgáltatásra vonatkozó szerződési feltételek pedig nem lehetnek az előfizetőre nézve hátrányosabbak a korábbinál. A múltban megkötött szerződések hűségidejét a mostani változás nem érinti.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Vodafone illetékesei a HWSW kérdésére elmondták, a cég becslései szerint a határozott idejű szerződést választó előfizetők jelenlegi, 88%-os aránya megközelítőleg 70-75%-ra fog visszaesni az új feltételeknek köszönhetően, vagyis a szolgáltatók működését számottevően nem befolyásolja a szabályozás. Révész Balázs, a szolgáltató mobil szegmens marketing igazgatója elmondta, a készülékkedvezmények, valamint a portfólió újabb elemei valószínűleg továbbra is vonzó érvek lesznek a határozott idejű szerződés mellett (jelenleg egyébként az ügyfelek 54%-a köt szerződést készülékvásárlással). Révész hozzátette, a mostani változásokból elsősorban azok profitálnak majd, akiknek jellemzően nem stabil a munkahelyük, fiatalok vagy éppen tartósan külföldre terveznek utazni.

Máshol önként próbálkoztak

A magyar piacon október második felétől bekövetkező változások európai szinten egyedülállónak tekinthetők. Más uniós országban legalábbis nem volt még példa arra, hogy törvényalkotói szinten egy évre korlátozzák a telekommunikációs szolgáltatásokra vonatkozó szerződések határozott időtartamát, noha előfordult olyan (például Csehországban), ahol a piac minden különösebb beavatkozás nélkül indult el ebbe az irányba, ám végül a kiszámíthatóbb körülmények miatt visszarendezés következett be, így nem történt jelentős átrendeződés az ország távközlési piacán.

A Telekom is készül

A vonatkozó törvénymódosítás nem csak a mobilszolgáltatásokat érinti, hanem a vezetékes internet- tévé, valamint telefonos előfizetéseket is. A Magyar Telekom ma tette közzé szerződési feltételeinek módosítását, melyek október 20-tól érvényesek - ezek alapján megszűnik az összes, jelenlegi lakossági vezetékes szolgáltatás értékesítése. A Telekom a megszűnő díjcsomagokat újabbakkal pótolja majd, melyekre már csak 12 hónapos határozott idejű szerződés köthető.

A szerződéses időszak lerövidítésére, illetve megszüntetésére itthon is volt már példa a múltban, legalábbis ilyen kezdeményezésnek tekinthető a Telenor tavasszal bevezetett Hello Data tarifacsaládja, melynek igénybe vételére egyáltalán nem lehet határozott idejű szerződést kötni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról