Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Március 31-ig early bird áron jelentkezhetsz 10 alkalmas, 30 órás online Angular és DevOps képzéseinkre!

Frissítve: Határidő előtt lerövidíti a hűségidőt a Vodafone

Koi Tamás, 2017. szeptember 19. 10:48

Több mint egy hónappal a törvény által előírt határidő előtt változtat a készülékvásárlás nélkül elérhető havidíjas előfizetéseinek hűségidején a Vodafone Magyarország. A cég szerint az október 24-én életbe lépő változások nem fogják jelentősen befolyásolni a szolgáltató működését.

Október 24-től már csak egy év hűségidővel lehet telekommunikációs szolgáltatásokra vonatkozó szerződéseket kötni Magyarországon az elektronikus hírközlési törvény (eht) módosítása alapján, kivéve akkor, ha a szolgáltatás megrendelésével egy időben készülékkedvezményben is részesült az ügyfél. A Vodafone Magyarország illetékesei egy mai sajtóbeszélgetésen közölték, nem várja meg a cég a határidőt, a portfólióban szereplő mobilos tarifákra már mától is csak 12 hónap hűséget lehet vállalni.

Csak készülékkel marad a két év

A változás – mely a készülékvásárlást tartalmazó szerződéseket nem érinti – az összes lakossági, flotta és mobilnet tarifával már rendelkező és szerződést hosszabbító, vagy új havidíjas előfizetést kötő ügyfélre vonatkozik. A szabályozás részét képezi továbbá az is, hogy a határozott idejű szerződés lejáratát megelőző 90 napon belül az ügyfeleket legalább három alkalommal értesíteni kell a szerződés lejártának dátumáról, valamint a korábbi tarifájának megfelelő új ajánlatról.

A határozott idejű előfizetői szerződés lejártát követően a szolgáltató az ügyfél kérésére díjmentesen köteles biztosítani a szerződéshez kapcsolódó készülék hálózati zárjának feloldását. A törvénymódosítás részét képezi az is hogy az október 24-től lejáró, határozott időtartamú előfizetői szerződés helyébe lépő új, határozatlan idejű szerződés havidíja nem lehet magasabb a határozott időben alkalmazott, készülékvásárlást nem tartalmazó havidíjnál, az előfizetői szolgáltatásra vonatkozó szerződési feltételek pedig nem lehetnek az előfizetőre nézve hátrányosabbak a korábbinál. A múltban megkötött szerződések hűségidejét a mostani változás nem érinti.

A Vodafone illetékesei a HWSW kérdésére elmondták, a cég becslései szerint a határozott idejű szerződést választó előfizetők jelenlegi, 88%-os aránya megközelítőleg 70-75%-ra fog visszaesni az új feltételeknek köszönhetően, vagyis a szolgáltatók működését számottevően nem befolyásolja a szabályozás. Révész Balázs, a szolgáltató mobil szegmens marketing igazgatója elmondta, a készülékkedvezmények, valamint a portfólió újabb elemei valószínűleg továbbra is vonzó érvek lesznek a határozott idejű szerződés mellett (jelenleg egyébként az ügyfelek 54%-a köt szerződést készülékvásárlással). Révész hozzátette, a mostani változásokból elsősorban azok profitálnak majd, akiknek jellemzően nem stabil a munkahelyük, fiatalok vagy éppen tartósan külföldre terveznek utazni.

Máshol önként próbálkoztak

A magyar piacon október második felétől bekövetkező változások európai szinten egyedülállónak tekinthetők. Más uniós országban legalábbis nem volt még példa arra, hogy törvényalkotói szinten egy évre korlátozzák a telekommunikációs szolgáltatásokra vonatkozó szerződések határozott időtartamát, noha előfordult olyan (például Csehországban), ahol a piac minden különösebb beavatkozás nélkül indult el ebbe az irányba, ám végül a kiszámíthatóbb körülmények miatt visszarendezés következett be, így nem történt jelentős átrendeződés az ország távközlési piacán.

A Telekom is készül

A vonatkozó törvénymódosítás nem csak a mobilszolgáltatásokat érinti, hanem a vezetékes internet- tévé, valamint telefonos előfizetéseket is. A Magyar Telekom ma tette közzé szerződési feltételeinek módosítását, melyek október 20-tól érvényesek - ezek alapján megszűnik az összes, jelenlegi lakossági vezetékes szolgáltatás értékesítése. A Telekom a megszűnő díjcsomagokat újabbakkal pótolja majd, melyekre már csak 12 hónapos határozott idejű szerződés köthető.

A szerződéses időszak lerövidítésére, illetve megszüntetésére itthon is volt már példa a múltban, legalábbis ilyen kezdeményezésnek tekinthető a Telenor tavasszal bevezetett Hello Data tarifacsaládja, melynek igénybe vételére egyáltalán nem lehet határozott idejű szerződést kötni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Április közepén 10 alkalmas, 30 órás online képzésekkel jelentkezünk, Modern front-end fejlesztés Angular alapokon és DevOps alapok: stabil szoftverfejlesztés és üzemeltetés a felhőben címmel.