:

Szerző: Asztalos Olivér

2021. szeptember 1. 11:07

Bő egy hónap és itt a Windows 11

A Microsoft tegnap publikált blogbejegyzése szerint október 5-én kerül piacra a Windows következő, 11-es főverziója.

A cikk szerint a Windows 11-gyel előtelepített PC-k értékesítése mellett a Windows 10-ről végezhető ingyenes frissítés is elérhetővé válik október elején. Utóbbi azonban nem jelenti azt, hogy az összes érintett felhasználó azonnal telepítheti majd az újabb verziót, még akkor sem, ha az adott számítógép megfelel az új rendszer viszonylag szigorú követelményeinek. A Microsoft szerint különös figyelmet szentelnek a minőségnek, ezért szakaszosan veztik be az upgrade-et, a felhasználók oldalán lévő hardveres és szoftveres környezetnek megfelelően.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezzel a Redmondban már alaposan letesztelt rendszerek október 5-től frissíthetőek lesznek, míg más PC-kre majd csak hetek vagy hónapok múlva, legkésőbb 2022 közepén kopogtathat be a Windows 11. A bejegyzés alapján a Windows 10 jelezni fogja, amennyiben elvégezhető az upgrade, amelynek elérhetősége a felhasználó által is ellenőrizhető lesz a már jól ismert Windows Update felületén. A Microsoft óvatossága egyébként érhető, hisz anno a Windows 10 megjelenésekor is akadtak gondok a frissítéssel, illetve az elmúlt években érkezett egyes tavaszi és őszi alverziók is okoztak kisebb-nagyobb kellemetlenségeket a felhasználóknak.

w11_stck

A frissítéssel vélhetően most sem érdemes kapkodni. Célszerű lesz megvárni, hogy a fejlesztők javítsák az éles terepen kibukó esetleges gyerekbetegségeket, illetve azt, hogy a beharangozott összes nagyobb újítás elérhetővé váljon. Az egyik ilyen az androidos alkalmazok futtatásának lehetőség, amely várhatóan csak valamikor jövőre lesz használható. Ehhez az Amazon Appstore nyújtja majd az alapot, mely az októberi rajtkor még nem lesz elérhető a megújuló Microsoft Store-ban.

A Windows 11-es frissítés várhatóan sok PC-re sosem érkezik majd meg. Ahogy arról korábban már a HWSW is írt, a Microsoft szokatlanul szigorú hardveres követelményeket támasztott az új rendszerhez. Ennek megfelelően 8. generációs vagy újabb Intel processzor (több kivétellel a 7. gen. is támogatott), illetve második generációs (2000-es széria) vagy újabb AMD Ryzen kell majd a telepítéshez, bekapcsolt TPM mellett. A Microsoft szerint a szigornak, illetve az ennek megfelelően kötelezően jelenlévő elemeknek hála számottevően javul a biztonság. A vállalat korábbi tájékoztatása szerint például 60 százalékkal csökkenthetnek a rendszert célzó különféle malware támadások.

A vállalkozókedvű, tapasztalt felhasználóknak lehetőségük lesz friss telepítéssel előrébb hozni a Windows 11-es átállást. Ezzel a módszerrel a fenti hardveres követelményeket is meg lehet kerülni, habár az előzetes információk szerint ezzel "unsupported", vagyis nem támogatott kategóriába kerül a konfiguráció, mely így nem kap majd hozzáférést a Windows Update-hez, azaz a különféle frissítésekhez. A Microsoft ezért a hivatalosan nem támogatott konfigurációk tulajdonosainak azt javasolja, hogy tartsanak ki a Windows 10 mellett. Az aktuális rendszer még további 4 évig kap majd frissítéseket, többek között az ugyancsak idén őszre datált 21H2 csomag formájában.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 06:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.