Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 30. 13:55

Alig lazított a Windows 11 CPU-s követelményein a Microsoft

Végül csupán minimálisan lazított a Windows 11 processzoros kompatibilitási listáján a Microsoft: néhány 7. generációs Intel CPU-val mégis futni fog a rendszer, az első generációs AMD Ryzeneknek viszont nem kegyelmeztek meg Redmondban.

A Microsoft napokban közzétett eredményei alapján tehát mindössze néhány 7. generációs Core és Xeon processzorral szerelt konfiguráció tulajdonosa örülhet. A vállalat a 7. generációhoz tartozó Intel Core X és Xeon W CPU-knak adott zöld jelzést. Ezek mellett a Core i7-7820HQ processzorral összeállított notebookoknak is maradt esélye a Windows 11 futtatására, habár ez csak a DCH-s driverekkel szerelt konfigurációkkal működhet. Ez a kivétel minden bizonnyal a Surface Studio 2 miatt került be, amely 2018-ban piacra dobott PC ez eddig nem felelt meg a szokatlanul szigorú követelményeknek.

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Az első generációs AMD Ryzenekkel szerelt konfigurációk tulajdonosaival már nem tesz kivételt a Microsoft. A vállalat rövid közleménye szerint a chiptervezővel közösen végzett vizsgálatok után úgy döntöttek, hogy a pár éve megjelent processzorok nem teljesen alkalmasak a Windows 11 futtatásához. Bár az okokat nem részletezte a Microsoft, vélhetően nem a számítási teljesítmény állhat a háttérben, a 2017-ben piacra dobott, akár nyolcmagos CPU-k ugyanis bőven hozzák, esetenként pedig még felül is múlják az Intel 7. generációs termékeinek tempóját.

w11_comp

Ennek fényében valószínűleg valamilyen támogatási probléma állhat a háttérben, például a Windows 11 esetében kötelezően előírt TPM-mel kapcsolatban. A HWSW korábbi cikkében kivesézett TPM-re a Microsoft szerint a rendszerbiztonság miatt van szükség. A bejegyzés alapján a támogatott processzoroknak mindenképpen rendelkezniük kell beágyazott TPM-mel, amely az fTPM-et (firmware TPM) jelenti. Ez a CPU-kba integrált TEE-ket (Trusted Execution Environment) használja ki, amely az Intelnél olyan technológiákat takar, mint a TXT (Trusted Execution Technology) vagy az SGX (Software Guard Extensions), az AMD-nél pedig a PSP (Platform Security Processor). A Microsoft szerint ezeknek, illetve a Windows 11 ezekre építő különféle biztonsági funkcióinak hála 60 százalékkal csökkenthetőek a különféle malware támadások.

A vállalkozókedvű, tapasztalt felhasználók számára így jelen állás szerint egyetlen mód marad a Windows 11 telepítésére: Friss hírek szerint tiszta, ISO fájlból végzett telepítésnél lényegesen alacsonyabban vannak a rendszerkövetelmények, minek hála a felsoroltaknál régebbi, TPM támogatással nem rendelkező PC-re is felhúzható a Windows 11. Ezzel viszont "unsupported", vagyis nem támogatott kategóriába kerül a konfiguráció, mely a HotHardware értesülése szerint így nem kap hozzáférést a Windows Update-hez, azaz a különféle frissítésekhez. A Microsoft ezért a hivatalosan nem támogatott konfigurációk tulajdonosainak azt javasolja, hogy tartsanak ki a Windows 10 mellett, amely még további 4 évig kap frissítéseket.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.