Szerző: Asztalos Olivér

2021. április 19. 11:24

Másodszor is nekifut a bányászlimiternek az Nvidia

Nem adja fel a bányászokkal vívott csatát az Nvidia, amely GPU-inak újabb variánsával próbálja a játékosok kezében tartani a GeForce RTX 3000-es videókártyákat.

Az első kudarc ellenére tovább próbálkozik a bányászlimiter implementálásával az Nvidia. Iparági pletykák szerint az Nvidia három Ampere GPU-jához is hozzányúlt, hogy azok ne váljanak villámgyorsan a kriptobányászok martalékává. Amennyiben az információk helytállók, a chiptervező érkezőben lévő GA102-302/202, GA104-302/202, illetve GA106-302/202 jelölésű grafikus processzorainál erősen limitált lesz a bányászteljesítmény. A vállalat második próbálkozása hardveres alapokon nyugszik, így a májusban piacra kerülő GPU-knál (elvileg) nem lehet majd megkerülni a limitációt.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Az Nvidia újabb lépése mögött részben a termékek rendeltetésszerű használatának biztosítása állhat, vagyis az, hogy a GeForce-ok a játékosokhoz kerülhessenek. Egyes kriptodevizák árfolyamrekordjainak köszönhetően robbanásszerűen megnőtt az igény a bányászatra alkalmas kártyák iránt az elmúlt hónapokban. Ez óriási áremelkedést generált, az érintett modellek árcédulája esetenként mintegy 200-300 százalékkal ugrott meg, amely a játékosok szemszögéből nézve már bőven az irreális szint fölött van.

ga_106

Ezt orvosolván első körben dedikált bányászvasakat jelentett be az Nvidia. A 30HX, 40HX, 50HX, illetve 90HX jelölésű CMP kártyák ugyancsak különféle Ampere variánsokra épülnek, ám a hátlapjukra semmilyen megjelenítő port nem kerül, így grafikus feladatokhoz alkalmatlanok. A dedikált modellek egyik előnye, hogy azok árazását a bányászok pénztárcájára tudja szabni a cég, amely minden bizonnyal magasabb eladási árat jelent. Ahhoz viszont, hogy a bányászkártyákra megfelelő legyen a kereslet, először limitálni kell a GeForce-ok ilyen jellegű képességeit.

Az Nvidia először egy egyszerűbb, szoftveres korláttal próbálta akadályozni a bányászok dolgát. A védelmi vonal azonban gyorsan elesett. Más, a népszerű Ethash-től eltérő algoritmusra váltva az elvárható tempóval dolgoztak a februárban megjelent GeForce RTX 3060-os kártyák. Nem sokkal később már az Ethash-t is sikerült munkára fogni, a végső döfést pedig az Nvidia vitte be egy harakiri formájában, amikor a 470.05-ös meghajtóverzióból véletlenül(?) kihagyta a limitálásra szolgáló kódrészt.

Arról, hogy a háttérben a cég szándékos lépés állt-e, megoszlanak a vélemények, annyi azonban bizonyos, hogy GeForce-okból továbbra is hiány van, a bányászláz pedig a konkurens AMD Radeon-jait sem kíméli. Amennyiben az Nvidia végre képes lesz sikerrel lekorlátozni GPU-inak hash teljesítményét, az mind a legnagyobb bevételi forrást jelentő játékosok, mind pedig a vállalat bevétele szempontjából pozitív végeredményt jelenthetne.

Bár bevétel szempontjából rövid távon kedvező a szokatlanul nagy igény, hosszabb távon lehetnek hátulütői a készlethiánynak, illetve a gamerek tömeges elégedetlenségének. Az Nvidia negyedéves bevételének nagyjából fele (kb. 2,5 milliárd dollár) a játékosoktól származik, pontosabban a PC-s videójátékokhoz tervezett GeForce termékekből folyik be. A cég ennek megfelelően építi fel marketingstratégiáját, szponzorációit, azaz különféle költéseit, amelyekkel közvetlenül vagy közvetve a játékosokat szólítja meg. Jelen esetben ennek inkább kontraproduktív hatása van, hisz a megcélzott közönség elsősorban csillagászati árakat és készlethiányt lát, a legújabb játékokhoz szükséges erősebb videókártyákat csak egy szokatlanul nagy összeg és némi utánajárás árán lehet beszerezni, leginkább másodkézből.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.