Szerző: Asztalos Olivér

2021. augusztus 11. 12:29

Sokba kerülhet az Intelnek a szabadalomtroll

Az Intel elbukta a VLSI-vel folytatott szabadalomsértési per újabb fordulóját, melynek értelmében 2,2 milliárd dollárt fizethet a felperesnek.

A Reuters beszámolója szerint a "szabadalombarát" Kelet-Texasi szabadalmi bíróság ügyésze elutasította a chipgyártó azon kérését, miszerint helyezzék hatályon kívül a fizetési kötelezettségről szóló korábbi döntést. A március elején kihirdetett ítélet szerint az Intel a VLSI két szabadalmát használta fel engedély nélkül. Az egyik szabadalom megsértéséért 1,5 milliárd, a másikért pedig 675 millió dolláros kártérítést ítélt oda a felperesnek a bíróság.

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Mindkét szabadalom a chiptervezéshez kapcsolódik. A US7725759B2 jelölésűt még a SigmaTel LLC jegyeztette be 2005-ben, alkalmazásával pedig növelhető a rendszer órajele, ezzel együtt pedig teljesítménye és hatékonysága. Az US7523373B2 sorszámú szabadalmat az egykoron a Motorola tulajdonában lévő Freescale, illetve az azt felvásárló NXP jegyeztette be még 2006-ban. Alkalmazásával a memóriával szerelt áramkör minimum feszültsége határozható meg, amivel alacsony terhelés mellett növelhető a rendszer energiahatékonysága.

vlsi

Bár egyik szabadalmat sem a VLSI, vagy annak valamely munkatársa jegyezte be, a szóban forgó szellemi tulajdonok különféle tranzakciókkal végül az amerikai cégnél kötöttek ki. Fellebbezését az Intel nagy részt erre hegyezte ki. A chipgyártó kommentárjának sorai között olvasva világossá válik, hogy a VLSI nem más, mint egyszerű szabadalomtroll, amely "olcsó" szellemi tulajdonát felhasználva igyekszik minél nagyobb értékű károkat okozni az innovációt végző vállalatoknak.

Az Intel továbbá megjegyzi, hogy az itelt az esküdtszék téves tájékoztatásán, valamint téves bizonyításon alapszik. A chipgyártó rövid kommentárja alapján igyekszik minden rendelkezésére álló lehetőséget megragadni, hogy a közel 2,2 milliárd dolláros kártérítést végül ne kelljen kifizetnie a VLSI-nek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról