Szerző: Koi Tamás

2021. június 14. 13:22

Építheti első európai mobilhálózatát a Samsung

Hétfőn megnevezte az OpenRAN-projekt stratégiai partnereit a Vodafone Csoport - az új beszállítói körbe bekerült többek közt a Samsung és az NEC is, előbbi számára a projekt az eddigi legkomolyabb ugródeszka lehet az európai mobilszolgáltatói szektor meghódításához, mely idővel a háttérbe szoruló Huawei Technologies szerepének átvételével is kecsegtethet.

Behúzta első jelentős, európai mobilhálózat-építési projektjét a Samsung hálózati részlege, a Samsung Networks. A cég részt vehet a Vodafone Csoport több európai országra kiterjedő OpenRAN-projektjében, olyan beszállítók mellett, mint az NEC és a Dell. A dél-koreai vállalat számára a Vodafone-nal kötött partneri megállapodás az első jelentős ugródeszka lehet az európai piac meghódítása felé, ezzel számos országban átvéve a helyet a helyi kormányok által megszorongatott kínai Huawei Technologiestől.

A Vodafone-nal kötött megállapodás részeként a Samsung referencia Radio Access Network (RAN) szoftverkomponenseket és bázisállomásokra kerülő rádiós egységeket fog szállítani a Vodafone részére, mely elsőként Nagy-Britanniában veti be a korábbi rendszerekhez képest jóval szabadabb, rugalmasabb és nem utolsósorban költséghatékonyabb építkezést lehetővé tevő OpenRAN-topológiát. 

voda_site

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A cég által kiadott közlemény szerint az új projekt részeként partnereit bevonva mintegy 2500 új 4G-s és 5G-s bázisállomást létesít a szolgáltató többségében vidéki, délnyugat-angliai és walesi területeken, ezzel ez lesz az eddigi legnagyobb kereskedelmi OpenRAN-alapú hálózat Európában. A projekt költségkeretéről és a megvalósítási fázis tervezett lezárásáról nem közölt információkat az operátor.

A Vodafone Európában az OpenRAN egyik legnagyobb zászlóvivőjének számít. A társaság a Telecom Infra Project (TIP) nevű kezdeményezésben több iparági szereplővel karöltve azzal a céllal hozta létre az OpenRAN-t, hogy világszerte az internetre kapcsolja a távközlési hálózatokhoz legkevésbé hozzáférni tudó közösségek egy részét. 

Az OpenRAN technológia legfőbb előnye, hogy csökkenti az internetes és hangszolgáltatások nyújtásának költségét, azzal, hogy szabványosítja a RAN-ban lévő hardver és szoftver kialakítását és funkcionalitását, ezzel megnövelve a különböző komponenseket szállítani tudó vállalatok számát.

A Samsung számára az OpenRAN-tól függetlenül tálcán kínálja a lehetőséget az európai piac, ahol a Huawei korábban sziklánál is szilárdabbnak látszó lábai az Amerikai Egyesült Államok felől érkező nyomás hatására megrogytak. Az ebben a szegmensben relatíve új piaci szereplőnek számító dél-koreai multi eddig jórészt az ázsiai piacokon, ott is leginkább a cég anyaországában ért el jelentős eredményeket, ám tavaly már volt többmilliárd dollár értékű tendergyőzelme az észak-amerikai Verizonnál, ahol éppen az egyik tradicionális európai szereplőt, a Nokiát ütötte ki a nyeregből.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.