Szerző: Koi Tamás

2021. május 12. 09:23

Végleg lekerült a Xiaomi a Pentagon feketelistájáról

Fellélegezhetnek Kína egyik legnagyobb fogyasztói elektronikai gyártójánál, a Xiaominél, az Egyesült Államok védelmi minisztériuma ugyanis sajtóértesülések szerint levette a céget arról a fekete listáról, melyre a kínai néphadsereg beszállítói kerülnek fel.

HIRDETÉS

Megszüntethet minden szankciót a kínai Xiaomivel szemben az Egyesült Államok védelmi minisztériuma, ezzel a cég jó eséllyel elkerülheti, hogy a szintén kínai Huawei Technologies sorsára jusson - adta hírül belső forrásokra hivatkozva a Bloomberg. A jelenleg a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártója számára mindez óriási lehetőség arra, hogy kvázi zavartalanul tovább növelje befolyását a fogyasztói elektronikai piacon.

A Xiaomi január közepén került fel Pentagon feketelistájára, melyen a gyártóval együtt több mint 35 olyan cég szerepel, melyek a védelmi minisztérium szerint a Kínai Kommunista Párthoz kötődő katonai (eszköz)beszállítók. A listán jellemzően nagyipari, energetikai, telekommunikációs és IT-cégek szerepeltek, a Xiaomi volt az első, kifejezetten a fogyasztói piacra fókuszáló vállalkozás, mely felkerült rá.

leijun

A hírre a vállalat részvényárfolyama azonnal bezuhant, miközben a cég gyorsan igyekezett cáfolni a Pentagon vádjait. A cég februárban végül be is perelte az amerikai védelmi minisztériumot, a bíróság pedig márciusban a végrehajtás felfüggesztését rendelte el az ügyben. A mostani tiltás-feloldás peren kívüli egyezség keretén belül született.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

Donald Trump leköszönő elnök tavaly novemberben írta alá azt az elnöki rendelet, melynek értelmében a Pentagon listáján szereplő cégekből minden amerikai tőkét ki kell vonni, illetve amerikai beruházási stop vonatkozik rájuk. A döntés elméletileg nem hat ki a kínai gyártó beszállítói- és partnerkapcsolataira, vagyis a Xiaomi továbbra is vásárolhatott amerikai technológiát, így többek közt okostelefonos vezérlőchipeket és egyéb áramköröket, valamint a Google Mobile Services platformot is licencelhette.

Az amerikai védelmi minisztériummal történt megegyezés hírére a Xiaomi részvényei azonnal kilőttek, a cég papírjai a szerda délutáni kereskedésben 6,71%-kal erősödtek. 

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 1. 14:32

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.