Szerző: Hlács Ferenc

2021. február 1. 11:49

Perrel vág vissza az Egyesült Államoknak a Xiaomi

A cég szerint az USA nem adott elfogadható magyarázatot a januári tiltásra.

Válaszpert indít az Egyesült Államok ellen a Xiaomi: az USA védelmi minisztériuma január elején minősítette katonai eszközöket is gyártó cégnek a kínai gyártót, ezzel pedig a Huawei-hez hasonlóan tiltólistára is helyezte azt. A Xiaomival együtt így jelenleg 35 vállalat szerepel a Pentagon feketelistáján, amelyek a minisztérium szerint a Kínai Kommunista Párthoz kötődő katonai beszállítók.

A lépés komoly pofon a nemzetközi piacon szárnyait bontogató Xiaominak, ugyanis az említett listán szereplő cégekből a kapcsolódó, tavaly novemberi elnöki rendelet értelmében minden amerikai tőkét ki kell vonni, illetve beruházási stop is vonatkozik rájuk. Az USA által ugyancsak szorongatott Huawei-nél azonban a Xiaomi így is jobb helyzetben van, hiszen jelen állás szerint továbbra is vásárolhat amerikai technológiát, így fontos beszállítóival, mint az okostelefonos chipeket is szállító Qualcommal továbbra sem kell megszakítania kapcsolatát, illetve a Google mobilos ökoszisztémájától sem kell elköszönnie.

xiaomill

Promptolsz-e már padawan?

Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

Promptolsz-e már padawan? Januári, juniorokkal foglalkozó adásunk a téma felsőoktatási aspektusait nem érintette. Ezen most változtatunk.

A kínai gyártó mindenesetre nem hagyja válaszlépés nélkül az amerikai intézkedést: a cég által benyújtott periratok szerint a Pentagon feketelistájára való felvétellel az USA "azonnali és helyrehozhatatlan" károkat okoz a cégnek, nemzetközi terjeszkedését is nagyban gátolja, emellett a vállalat üzleti kapcsolataira és hírnevére is világszerte rossz hatással van.

Mindezt úgy, hogy a Xiaomi szerint az USA nem adott részletes magyarázatot arra, hogy mi alapján minősítette a céget katonaieszköz-gyártónak és helyezte tiltólistára. A vállalat arról beszélt, az Egyesült Államok "törvénytelenül" alkalmazta rá a fenti besorolást - korábban egyébként ahogy a ZDNet is rámutat, a cég közleményben is hangsúlyozta, nincs köze a kínai hadsereghez. A vállalat továbbá azt is igyekezett kiemelni, hogy a vállalat döntéshozásában annak alapítói Lei Jun és Bin Lin 75 százalékos szavazati joggal rendelkeznek, illetve a cégnek több egyesült államokbeli vállalat is részvényese, beleértve a The Vanguard Groupot és a BlackRockot is.

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.

a címlapról

repairwashing

2

Keserű véget ért a Samsung-iFixit frigy

2024. május 24. 11:58

A független javítócég szerint a koreaiak rendkívül megnehezítették a könnyű javítást lehetővé tevő együttműködést.