Szerző: Koi Tamás

2021. április 26. 09:45

Félvezetőgyárat hozna Európába az Európai Bizottság

Az európai félvezetőipar, illetve az ellátási lánc csak abban az esetben állhat a jelenleginél önállóbb alapokon, ha egy nagy globális chipgyártó üzemet épít az Európai Unió területén. Az Európai Bizottság most két nagy iparági szereplőt igyekszik meggyőzni arról, hogy hozzák a termelésük egy részét az egyik uniós tagállamba.

Európa saját chipgyártó üzemet akar, többek közt ezzel elébe menve a globális félvezetőipart az elmúlt hónapokban ért súlyos ellátási problémákhoz hasonló eseteknek - tette múlt hét végén egyértelművé egy interjúban az EU illetékes biztosa, Thierry Breton. A belső piacokért felelős biztos április végén tárgyal a félvezetőgyártás két nagyágyújának, az Intelnek és a TSMC-nek a felsővezetésével, a tárgyalásokon vélhetően szóba kerül az ellátási problémák rövid távú enyhítésének lehetősége mellett az is, hogy a gyártók milyen formában hozhatnak termelést Európába.

Egy új, jelentős gyártókapacitással rendelkező európai chipgyártó üzem létrehozása szerves részét képezi az Európai Bizottság március elején előterjesztett, Digital Compass 2030 elnevezésű ambiciózus javaslatcsomagjának, melyben külön kitérnek a félvezetőipar szerepére, illetve annak függetlenítési törekvéseire, különösen miután a járványhelyzet olyan zavarokat okozott az félvezető-ellátási láncban, melyet az egyik hagyományosan erős európai iparág, az autóipar komolyan megsínylett.

infineon_mirror

A későbbi, hasonló turbulenciák elkerülése érdekében született meg a fentebb említett célkitűzés is, vagyis az EU 2030-ra a globális félvezetőtermelés 20%-át (értékben, nem pedig volumenben kifejezve) kívánja adni, értelemszerűen azzal a céllal, hogy a helyben gyártott chipeket helyi vevőknek adja el. 

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A két fentebb említett iparági szereplő közül az Intel már korábban közölte, kész chipgyártó üzemet építeni Európában, mely alapvetően illeszkedik a vállalat nemrégiben bejelentett új stratégiájába, melynek eredményeként az amerikai chipgyártó immár nem csak saját célra gyártana félvezetőket, hanem hagyományos bérgyártást is végezne, ami a legnagyobb konkurens, a tajvani TSMC fő profilja.

Bizottsági források szerint éppen a bérgyártásban szerzett több évtizedes gyakorlata, illetve az alkalmazott fejlettebb gyártástechnológia miatt az Európai Unió szívesebben látna egy TSMC chipgyárat Európában, mint egy Intel üzemet, elemzők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy egy hasonló, nagyszabású beruházás kapcsán a legfontosabb kérdés inkább az, hogy Európa egyáltalán képes lenne-e elegendő felvevőpiacot biztosítani a helyben termelt félvezetőknek, illetve ki fejlesztené, tervezné a gyárakban készülő chipeket.

Ezzel együtt már az új üzem felépítésének helyszíne kapcsán is megjelentek az első spekulációk, így Breton állítólag Franciaországot, Németországot, esetleg Lengyelországot szemelte ki az új "eurofab" otthonának.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról