:

Szerző: Koi Tamás

2021. március 9. 09:13

Félvezetőgyártás: függetlenedne Kínától és az USA-tól az EU

Egyre eltökéltebbnek tűnik az Európai Unió végrehajtó szerve azzal kapcsolatban, hogy csökkenteni kell a nemzetközösség technológiai kiszolgáltatottságát az Egyesült Államokkal és Kínával szemben. Az ezt megalapozó ambiciózus tervet ma terjeszti elő az Európai Bizottság.

Az évtized végére a globális félvezetőtermelés ötödét kívánja adni - elsősorban belső piaca számára - az Európai Unió, emellett öt éven belül üzembe állhat az első európai kvantumszámítógép - többek közt ezek a legfontosabb sarokpontjai annak a javaslatcsomagnak, melyet az Európai Bizottság két illetékes biztosa ma terjeszthet elő. A Digital Compass 2030 elnevezésű terv célja, hogy a jövőben drasztikusan csökkentse az Európai Unió ráutaltságát más, nem Európából származó technológiákra és fejlesztésekre.

A két uniós biztos, Margrethe Vestager és Thierry Breton neve által fémjelzett intézkedéscsomag elsősorban a koronavírus számos szektorra és iparágra - így az IT-szektorra - gyakorolt hatásait figyelembe véve született meg. A Reuters által megismert anyagban külön kitérnek a félvezetőipar szerepére, illetve annak függetlenítési törekvéseire, különösen miután a járványhelyzet olyan zavarokat okozott az félvezető-ellátási láncban, melyet az egyik hagyományosan erős európai iparág, az autóipar komolyan megsínylett.

infineon_mirror
szilíciumostyát vizsgálnak az infineon osztrák gyárában

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A későbbi, hasonló turbulenciák elkerülése érdekében született meg a fentebb említett célkitűzés is, vagyis az EU 2030-ra a globális félvezetőtermelés 20%-át (értékben, nem pedig volumenben kifejezve) kívánja adni, értelemszerűen azzal a céllal, hogy a helyben gyártott chipeket helyi vevőknek adja el. 

A Digital Compass 2030 terv további része, hogy az évtized végére minden európai háztartás számára elérhető legyen legalább gigabites sávszélességű internetkapcsolat, valamint a mobilhálózatok 5G-lefedettsége addigra lakosságarányosan megközelítse a 100%-ot.

Az ambiciózus európai terv célkitűzései kapcsán egyelőre nem teljesen világos, mivel kívánja ösztönözni a rendkívül költséges fejlesztéseket az Európai Unió. Az Egyesült Államok - mely szintén saját félvezetőiparának felfuttatását tűzte ki célul - Kongresszusa  már elfogadta azt a gazdaságélénkítő csomagot, mely több tízmilliárd dollárt irányoz elő különböző vissza nem térítendő támogatások és adókedvezmények formájában a helyi félvezetőgyártók részére. Amerika jelenleg a globális félvezetőtermelés 12%-át adja, szemben az 1990-es évek csúcspontjával, ahol ez az arány 37%-os volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 10:44

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.