Szerző: Koi Tamás

2020. december 8. 09:31

Tizenhárom tagállam felpörgetné az uniós chipgyártást

Tizenhárom uniós tagállam - köztük elsősorban Németország és Franciaország - közösen próbálja felpörgetni a régió chipgyártó-fejlesztő iparát, ezzel ha nem is behozva a lemaradást Ázsiával és az USA-val szemben, de legalább csökkentve a további leszakadás esélyét.

Tizenhárom európai uniós tagállam - köztük Németország, Franciaország és Spanyolország - közös szándéknyilatkozatot írt alá hétfőn az uniós chipgyártás- és fejlesztés felpörgetésével kapcsolatban annak érdekében, hogy Európa évtizedes lemaradása ebben a szektorban ne váljon még komolyabb versenyhátránnyá különösen az olyan időszakokban, mint az ideihez hasonló járványhelyzet.

Az Európai Unió részesedése a mintegy 440 milliárd euró értékű globális félvezetőpiacból ma mindössze alig tíz százalék, ráadásul az európai cégeknek ma jórészt külföldön, jellemzően Ázsiában kell gyártaniuk termékeiket. Ez a COVID19 világjárvány során súlyos logisztikai problémákat okozott az egész európai chipiparnak, ugyanakkor az autókba, orvosi műszerekbe, okostelefonokba és hálózati berendezésekbe szerelt chipek egyes tagállamok szerint biztonsági kockázatokat is magukban hordoznak, így a legjobb lenne azok fejlesztését és gyártását teljesen a kontinensen végezni.

inf_dresden_rep_133.jpg_1080673360

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A tizenhárom aláíró szerint a teljes értékláncot a kormányzati és a privát szektor szereplőinek koordinált együttműködésével lehet alapjaiban megreformálni, nem utolsósorban a rendkívül költséges fejlesztésekhez elő kell teremteni a forrást.

Ez utóbbi terület az Európai Unió szigorú jogszabályai környezetében különösen ingoványos talaj lehet, a tagállamok ugyanis alapesetben nem adhatnak egyetlen piaci szereplőnek sem kiemelt támogatást, az úgynevezett "európai közérdeket képviselő jelentős projektek" azonban bizonyos szinten kivételt képezhetnek ez alól. 

A tizenhárom aláíró ország közt a már említett Németország, Franciaország és Spanyolország mellett ott van többek közt Belgium, Horvátország, Észtország, Finnország, Görögország, Olaszország, Málta, Hollandia, Portugália és Szlovénia.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról