Szerző: HIRDETÉS

2021. április 22. 08:22

Minden lakást okos otthonná varázsol az OOTT HUB

Az okosotthon-funkciók jelenléte ma már egy új ingatlan vásárlása során döntési szempontot jelenthetnek, kevesen tudják ugyanakkor, hogy egyes megoldások már meglévő, akár évtizedekkel korábban épült lakásokba is integrálhatók. Például egy olyan megoldással, mint a hazai OOTT által fejlesztett okosotthon hub.

Magyarországon is egyre népszerűbbek az okosotthon megoldások, egyre többen szeretnék meglévő vagy új lakásukat okosotthonná varázsolni. A magyar kézben lévő OOT Technonogies Kft. (OOTT) egy olyan megoldást fejlesztett, amellyel nem csak új ingatlanok okosíthatóak: ez a központ vésés, felfordulás nélkül telepíthető régi lakásokba is, ráadásul a rendszerbe a már meglévő, távirányítós eszközök – kapunyitók, légkondik, redőnyök – is integrálhatók

Az OOTT megoldása teljeskörű okosotthon funkciókat biztosít, azaz vezérelhető vele fűtés-hűtés rendszer, légkondicionálók, árnyékolók, világítási körök, különféle szenzorok (szénmonoxid, füst, vízfolyás, gázszivárgás, stb), mozgás-, hő- és fényérzékelők, kert és garázskapuk. 

oott_hub_ott_technologies_15

Az OOTT HUB okos otthon vezérlő egyik előnye, hogy nem csak az új építésű, hanem a régebben épült ingatlanokba utólag is beszerelhető, mivel

  • rádiós rendszer, így nincs szükség felfordulással járó vésésre,
  • meglévő eszközökkel, régi típusú, 433 MHz RF távirányítós redőnyök, infra-távirányítós légkondikkal, multimédiával is kompatibilis.

MI AZ OKOSOTTHON?

Az okosotthon, másképpen fogalmazva otthonautomatizálás olyan rendszer, amelynek segítségével Költséget, energiát tudunk megtakarítani, mivel a fűtés, hűtés, világítás csak akkor és ott megy, ahol szükséges. Programozott árnyékolással csökkenthetjük a hűtési költségeket. Biztonságosabbá tehetjük vele otthonunkat, így a füst- és szénmonoxid -szenzorok nem csak a szirénát indítják, de üzenet is küldenek, bekapcsolják a szellőztetést, felkapcsolják a világítást. Az elektromos eszközök (vasaló, szendvicssütő) nem maradnak bekapcsolva, használat után automatikusan lekapcsolnak. Vízszivárgás, csőtörés esetén nemcsak riasztást kapunk, de akár a vízcsap is automatikusan elzáródik. Segítségével életvitelünknek, szokásainknak megfelelően kényelmi forgatókönyvek alakíthatók ki, ezek mobilról és hangirányítással is vezérelhetők - a forgatókönyvek végtelenül sokfélék lehetnek. Egy egyszerű példa: ha sötétben érünk haza, a kapunyitással együtt automatikusan felkapcsolódik 5 percre a kinti világítás, majd magától lekapcsol.

A szoftverkörnyezet nyílt forráskódú, "ipari" célú, nagy megbízhatóságú Linux és Domoticz rendszeren alapul, amelyet a közösség folyamatosan fejleszt, így a piacon megjelenő új perifériákhoz rendszerint gyorsan elkészül a plugin. A szoftver a kiterjedt közösségi tesztelésnek köszönhetően ráadásul rendkívül megbízható, stabil alapot ad az okosotthon-komponensek vezérléséhez. Az OOTT okosotthon-központja emellett a piacon beszerezhető, nagy volumenben gyártott, sokszorosan kipróbált alkatrészekből áll, mely szintén garancia a megbízhatóságra.

Az okosotthon vezérlő szoftver az ügyfeleknél elhelyezett - a fenti képen is látható - fizikai eszközön fut, mely WiFi-n vagy kábelen, tűzfal védelemmel csatlakozik a helyi hálózathoz (LAN). Az ügyfelek mobiltelefonon, tableten vagy laptopon keresztül férnek hozzá a programhoz, mobilalkalmazás vagy webböngésző segítségével. A központ zárt (VPN) kapcsolaton keresztül kommunikál az OOTT közvetítő szerverével, melyet az ügyfelek biztonságos HTTPS protokollon keresztül érhetnek el.

Az egység három antennával és rádiós kontrollerrel rendelkezik, így képes a WiFi-s, 433 MHz RF, és Zwave rendszerű perifériák kezelésére, biztosítva ezzel a széles körű eszközkompatibilitást.

Az Apple, Google, vagy Amazon rendszereit használók részére lehetőség van az Apple HomeKit, Google Home, vagy Alexa rendszerek teljeskörű integrálására, így az OOTT okosotthon rendszer nem csak a saját applikációval (vagy interneten keresztül) kezelhető, hanem szervesen integrálható a vezérlés a fenti hangalapú virtuális asszisztens megoldásokkal.

[Az OOT Technologies megbízásából készített, fizetett anyag.]

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról