Szerző: Gálffy Csaba

2017. május 24. 16:30

Okosotthon-támogatást kap az Ikea platformja

Apró, megfontolt lépésekkel halad az Ikea az otthonautomatizációs világuralom felé. Most más rendszerek felé nyit a cég okosizzós platfromja, a Tradfri.

Nagy otthonautomatizációs platformokhoz is hozzákapcsolható lesz hamarosan az Ikea Tradfri (szó szerint: vezeték nélküli) rendszere - jelentette be a bútoripari óriás. A Tradfri egyébként egy alapvető funkciókat kínáló világítási rendszer, funkciói jelenleg kimerülnek az egyes égők le-fel kapcsolgatásában.

A tavaly bejelentett rendszer pont egyszerűsége nyomán nem keltett komoly hullámokat, egy új közlemény azonban rögtön más megvilágításba helyezi: a cég ugyanis a nagyobb otthonautomatizációs rendszerekkel, így az Amazon Alexával, a Google Home-mal és az Apple Home-mal is kompatibilissé teszi a Tradfrit, ez azt jelenti, hogy nem csak az ikeás mobilappról és távirányítókról, hanem hangvezérléssel, illetve a nagyobb cégek mobilos megoldásaival is vezérelhető lesz a rendszer, így integrálható teljes otthonautomatizációs megoldásokkal, például termosztátokkal, ajtózárakkal és egyéb szenzorokkal.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Ha pedig a Tradfri volt az első lépés, ez a bejelentés pedig a második, akkor hosszú menetelésre készülhetünk. A sajtóközlemény szerint "az Ikea nagy potenciált lát az okosotthon-bizniszben. A következő években további [termékkategóriák] rajtja jön, lehetővé téve hogy az emberek az okosotthon-megoldásokra építsenek. Az Ikea a későbbiekben is más rendszerekkel kompatibilis okoseszközöket készít majd."

A jelenleg elérhető rendszer egyébként ötletesen épül fel: alapszinten 5500 forintért vehetünk egyetlen távolról vezérelhető égőt a hozzá tartozó távirányítóval. Ezek előre párosítottak, a tekerőkapcsolóval pedig tetszés szerint szabályozhatjuk a fényerőt. A következő, 10 ezer forintos szintet a mozgásérzékelő jelenti, amely szintén vezérlőként kapcsolja fel-le a hozzá tartozó lámpát. Az igazi okosplatform már a csúcs, tartalmazza a Tradfri gateway vezérlőközpontot, egy távirányítót és két égőt 25 ezerért, amelyhez további égőket is rendelhetünk. Ez teszi lehetővé, hogy igazi rendszert építsünk és azt mobiltelefonról, az Ikea app segítségével vezérelni tudjuk.

Meglepően biztonságos - eddig

Az okosotthon-platformok egyre hevülő háborújában eddig az Ikea az egyik üdítő színfolt, a cég ugyanis óvatosan, szerény ambíciókkal és - meglepetés! - az internetes biztonságot szem előtt tartva kezdte el kiépíteni saját platformját. A Tradfri gateway ugyanis (legalábbis jelenleg) nem használ semmilyen felhős backendet, az irányítás kizárólag helyben, a helyi hálózaton működik. Ez önmagában hatalmas előny, egyrészt a kintről jövő sebezhetőségekkel szemben így sokkal védettebb a rendszer - és például akkor is működne, ha az Ikea lekapcsolná a kiszolgáló szervereket.

A fentieket alátámasztja Matthew Garrett (a Google IT-biztonsági csapatának tagja) első, kicsit mélyrehatóbb (de azért messze nem átfogó) vizsgálata is. A Tradfri eszerint a Cypress WICED chipekre épül, 100 megabites Ethernet és Zigbee kombinációját használja kommunikációra. A chipen az Express Logic ThreadX RTOS rendszere fut, amely TCP portokon egyáltalán nem hallgatózik, UDP-ből is csak kettőn - ami "kellemesen minimalista" a szakértő szerint és nagyon kis támadási felületet biztosít.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.