Szerző: Koi Tamás

2021. február 18. 12:06

Magentában fürdik az OpenSignal magyar piacjelentése

Első alkalommal tett közzé országos szintű, az egyes szolgáltatók teljesítményét összehasonlító adatokat Magyarországra levetítve a crowdsourcing alapokon működő OpenSignal, mely több aspektusból méri a vezeték nélküli hálózatok képességeit, és állít fel rangsort ez alapján.

Közzétette első, kifejezetten Magyarországra vonatkozó piaci benchmark-körképét a crowdsourcing alapokon működő OpenSignal, mely a felhasználók készülékeinek mérései alapján állít össze különböző adatsorokat, illetve azok alapján egy ranglétrát. A tavaly október és december között, pontosan meg nem határozott számú mérés begyűjtése alapján felállított vizsgálati szempontrendszerek túlnyomó többségében a piacvezető dominanciája látszik.

Az OpenSignal országjelentése kifejezetten a négy, kereskedelmi hálózattal rendelkező hazai operátorra, így a Magyar Telekomra, a Telenor Magyarországra, a Vodafone Magyarországra és a Digi-re fókuszálva állította fel a szolgáltatók rangsorát a szokásos, úgynevezett "élményindexek" alapján. Az összesen hét kategóriából hatban a Magyar Telekomot hirdette "győztesnek" az OpenSignal, de van olyan benchmark is (az általános 4G-s rendelkezésre állás), amit a - hálózat felépítésének jellegéből fakadóan - a Digi nyert meg.

opensignal_hungary
forrás: opensignal

Nálatok lakik-e rezsidémon?

Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

Nálatok lakik-e rezsidémon? Az okosotthon-rendszerek ma már nem számítanak úri huncutságnak. Itt a friss weekly adás!

A jelentés érdekessége, hogy míg (a Digit leszámítva) egyes mérések alapján (pl. Video Experience, Voice App Experience) a mezőny meglehetősen kiegyenlítettnek tűnik, addig a letöltési és feltöltési sebességet, valamint a 4G-s hálózatlefedettséget tekintve a Vodafone jelentősebben lemarad versenytársaihoz képest. Erre többek közt magyarázat lehet, hogy a Telekom és a Telenor évek óta közösen használják az LTE800-as rádiós közeget, ezzel nagyobb kapacitást és jobb lefedettséget biztosítva - erre utalhat egyébként az is, hogy a két szolgáltató a letöltési sebességindex tekintetében holtversenyt ért el.

Bár a teszteredmények között semmilyen, kifejezetten 5G-s hálózati képességeket mérő mutató nem szerepel, az OpenSignal kiemeli, hogy Magyarországon 2019-ben elsőként a Vodafone Magyarország indított kereskedelmi 5G-szolgáltatást. A céget a Telekom tavaly áprilisban követte, majd a piacvezető később a dinamikus spektrummegosztási eljárást (DSS) is bekapcsolta egyes budapesti állomásokon. A DSS technológia ugyanakkor már a Vodafone hálózatában is működik, jóllehet a jelentés erről nem tesz említést.

Az OpenSignal mindezek mellett rámutat arra is, hogy a Telenornak még nincs kereskedelmi 5G-szolgáltatása az országban.

a címlapról

generatív

0

Jön a Meta saját képgenerátora

2023. december 8. 10:30

A Meta szolgáltatásain keresztül nyilvánosan elérhető képeken képezték ki a cég saját generatív MI-jét.