:

Szerző: Koi Tamás

2020. május 22. 09:55

Lassan kiszorulnak a világ élvonalából a magyar mobilhálózatok

Szép lassan kezd egyre hátrébb kerülni Magyarország abban a mobilhálózatok képességeit felmérő, crowdsourcing alapokra épülő teljesítményindexben, melyre a hazai operátorok korábban előszeretettel hivatkozva állították, hogy a magyar mobilhálózatok minősége világviszonylatban élvonalbeli.

Gyakorlatilag minden mutatót tekintve romlottak a magyar mobilhálózatok paraméterei az elmúlt egy évben, a mobilszolgáltatók és egyes szakmai érdekeltek által korábban előszeretettel idézett, crowdsourcing alapokon működő OpenSignal metrikája szerint. A cég frissen közzétett, első negyedévben végzett közösségi mérésekre alapuló statisztikagyűjteménye leginkább azoknak az országoknak az erősödését mutatja, ahol az elmúlt egy évben széles körben elindultak a kereskedelmi 5G-s hálózatok.

SIC TRANSIT GLORIA MUNDI

Az OpenSignal statisztikái továbbá ezúttal valamivel több, 87 helyett 100 országban működő szolgáltatók átlagait tartalmazzák. A statisztikák több mint 43,3 millió okostelefon által végzett összesen 87,5 milliárd egyéni mérésből tevődnek össze - hogy ezek országonként hogyan oszlanak meg pontosan, azt nem szokta közölni a cég.

Magyarország a legfrissebb mérések alapján a "Download speed index" nevű mérésnél - mely lényegében az átlagos letöltési sávszélességet jelzi - a ranglistán a tavalyihoz képest hat helyet rontva a 17. helyre került 31,7 Mbps letöltési átlaggal. Hazánkat a régiónkból megelőzte többek közt Horvátország, Litvánia és Csehország is, a lista élére pedig Kanada, Hollandia és Dél-Korea került. Ha csak az európai országokat számoljuk, a helyzet valamivel kedvezőbb képet fest, itt a magyar a tizedik leggyorsabb hálózat, míg egy évvel korábban a hatodik volt a listán.

smartphones_hands

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A hátrébb sorolás részben annak a következménye, hogy a 100 országot átfogó összesítésben hazánk az egyike annak a nyolc országnak, ahol éves szinten a mobilhálózaton mért átlagos letöltési sávszélesség csekély mértékben visszaesett (3,2 százalékkal). Ennek vélhetően az lehet az oka, hogy az egységnyi kapacitáson idén több előfizető osztozkodott, mint tavaly, vagyis a magyarok valamivel aktívabban használják a mobilhálózatokat, mint 2019-ben, miközben jelentős kapacitásbővítés nem történt a magyar hálózatokon az elmúlt egy évben. Ez tovább erősíti azt a teóriát, miszerint a magyar mobilszolgáltatók hálózatai bizonyos paramétereik alapján valójában azért tartoztak a világ élvonalába évekig, mert az ügyfélaktivitáshoz képest a hálózatok kapacitása jelentősen túl volt méretezve.

Az Opensignal ugyanakkor nem csak az átlagos letöltési sávszélességet méreti meg világszerte a felhasználóival, hanem olyan méréseket is végez a platform, melyek bizonyos szolgáltatások minőségét próbálják behatárolni. Ilyen metrika a "video experience index", mely tavaly jelent meg először a repertoárban, és méri az adott hálózaton a (kép)minőséget (bitrátát), a videók betöltési idejét és a szakaszos leállásokat (már ha volt), majd ezek alapján egy 0-100 -as skálán pontozza az eredményt.  Ez az index a koronavírus-világjárvány kapcsán érthető okokból felértékelődhet, hiszen nem mindegy, hogy egy adott országban a mobilhálózatokon milyen minőséget lehet a különböző videostreaming-appokból kicsiholni.

VIDEÓZÁSBAN JÓK VAGYUNK

Magyarország itt bent maradt a top10 országok közt, jóllehet négy helyet visszaesve a kilencedik helyen végzett. Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy video experience index nem egzakt mérőszám, illetve ezen a listán nincsenek jelentős kilengések - az OpenSignal még a sorrendben 60. helyen álló Brunei-t is "nagyon jó" minősítéssel illeti, már ha az online videók minősége a szempont.

Bár a mérési metodikák különbsége miatt egy másik, felhasználók által elvégzett sebességmérő platform, a Speedtest.net soha nem hozta a top 10 közé Magyarországot, hazánk a Speedtest listáján is folyamatosan hátrébb szorul: Míg Magyarország egy évvel ezelőtt a 19. helyet foglalta el a globális indexen, addig idén áprilisban már csak a 35. helyre voltak jók a magyar mobilhálózatok.

A magyar 5G-s hálózatok indulásával, illetve szélesebb körű elérhetővé tételével borítékolható, hogy a legtöbb paramétert tekintve sikerül majd javítani a hazai statisztikákon, a világ azonban addig sem áll meg, az 5G-s fejlesztések pedig 2020-ban globálisan felgyorsulnak, ezzel párhuzamosan pedig piaci prognózisok szerint szélesebb kör számára elérhetővé válnak majd az 5G-képes készülékek is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 15:35

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.