:

Szerző: Koi Tamás

2021. február 15. 11:44

Amerikai cégek támadják az Nvidia-ARM üzletet

Javában zajlik az Nvidia és az ARM között tavaly szeptemberben létrejött akvizíciós megállapodás hatósági engedélyeztetési folyamata, melynek legfrissebb fejleményeként a napokban több amerikai technológiai multi is kifejezte ellenérzéseit az üzlettel kapcsolatosan.

Három nagy amerikai technológiai multi, a Qualcomm, a Microsoft és az Alphabet/Google is benyújtotta kifogását az Nvidia és az ARM közt tavaly szeptemberben létrejött akvizíciós megállapodással kapcsolatban annak versenyügyi jóváhagyási szakaszában - állítja egybehangzóan több tengerentúli hírforrás. A Bloomberg és a CNBC szerint a cégek az összes illetékes versenyhatóságot, így az amerikait, az angolt, az unióst és a kínait is megkeresték az ügyben, mivel szerintük fennáll a veszélye annak, hogy az Nvidia a felvásárlást követően gyökeresen változtat majd az ARM licencek kiadásán.

Bár a felvásárlás kapcsán a felek igyekeztek leszögezni, hogy az üzlet engedélyeztetését követően minden marad a régiben, egyes piaci szereplőket láthatóan nem sikerült meggyőznie az Nvidia vezérigazgatójának, Jensen Huangnak, aki elsők közt igyekezett leszögezni, hogy az ARM licencek továbbra is nyílt licenckonstrukcióban állnak a partnerek rendelkezésére. 

nvidia_chip

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az említett cégek szerint a publikus nyilatkozatok dacára az Nvidia nyilvánvalóan arra készül, hogy saját megoldásait előnyben részesítse új licencelési feltételek kidolgozásával - a 40 milliárd dollár értékű üzlet ugyanis egyértelműen csak így éri meg a cégnek. Az üzletet ellenző amerikai cégek közül egyébként jelenleg csak a Qualcommnak van ARM architektúrára épülő kereskedelmi megoldása, ám egyes híresztelések szerint már a Google és a Microsoft is dolgozik már olyan chipeken, melyek ARM-alapúak lehetnek.

A szeptemberben bejelentett üzlet engedélyeztetési folyamata várhatóan maratoni hosszúságúra nyúlik, így iparági szakértők szerint az Nvidia és az ARM házasságát egy nagyon alapos, nagyon hosszú és meglehetősen fájdalmas vizsgálati szakasz előzheti meg, melynek jelei már most látszanak. Így az illetékes amerikai szervezet, az FTC már fel is szólította a feleket az ügylettel kapcsolatos részletesebb tájékoztatásra, valamint az ügyben több kontinensen is számtalan meghallgatás várhat minden érintettre.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.