Szerző: Koi Tamás

2020. november 4. 13:36

Egy emberen bukhat az ARM-Nvidia üzlet

Lapértesülések szerint Kínában vérezhet el az ARM és az Nvidia szeptemberben bejelentett, óriási összegű akvizíciós üzlete, jóllehet a háttérben nem a kínai kormány valamiféle bosszúja áll, sokkal inkább az ARM helyi leányvállalatának vezetése körüli abszurdnak tűnő viszályok.

Az ARM Holdings és a cég kínai leányvállalatának korábbi vezetője közt november elejére meglehetősen eldurvult vita könnyen oda vezethet, hogy nem jöhet létre a brit székhelyű, a japán SoftBank többségi tulajdonában lévő ARM és az Nvidia szeptember közepén bejelentett, 40 milliárd dolláros akvizíciós ügylete, írja helyi forrásokra hivatkozva a Financial Times. Az ARM korábbi vezetője, Allen Wu és a cég igazgatótanácsa közti ellentét a lap szerint mostanra gyakorlatilag kezelhetetlen helyzetet eredményezett.

Az ügy hátterében egy elsőre szokványosnak tűnő vezetőváltás áll: Az ARM kínai leányvállalatának igazgatótanácsa az év elején döntött arról, hogy Wu befektetési alapjai kapcsán összeférhetetlenségi okokból visszahívja a vezérigazgatót. A cégben 17%-os tulajdonrésszel rendelkező, a hat nagybefektető közül négyet irányító Wu nem volt hajlandó elfogadni az igazgatótanács döntését, és a mai napig a cég legális vezetőjének tartja magát, valamint továbbra is kontrollálja az ARM kínai leányvállalatának napi szintű működését.

allenwu
allen wu (forrás: fT)

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az igazgatótanácsi döntés után Wu eltávolítására tett kísérletek többször is kudarcba fulladtak, részben azért, mert az egykori cégvezető saját biztonsági őreivel védi magát, a cég angol központjából érkező, kínai alkalmazottaknak írt e-mailek nagy részét pedig szűrik vagy cenzúrázzák. Az ügy elsimítását most a lap értesülései szerint a SoftBank helyi érdekeltségének vezetőjére, Eric Chenre bízták, aki a egyfajta közvetítőként hivatott a felek közti vitát elrendezni.

Az ARM kínai leányvállalatának vezetése körül kialakult botrány ugyanakkor jelentősen elodázhatja, illetve akár teljesen el is lehetetlenítheti a cég és az Nvidia közt létrejövő akvizíciós ügylet lezárását. A Financial Times úgy tudja, hogy egyelőre sem az Nvidia, sem az ARM tulajdonosa nem nyújtotta be a kínai hatóságoknak azokat a hivatalos kérelmeket, melyek szükségesek az akvizíció hatásait vizsgáló versenyhatósági eljárás indulásához, illetve az ügylet későbbi jóváhagyásához.

A kínai hatósági jóváhagyás nélkül az ARM-Nvidia üzlet így könnyen ugyanarra a sorsra juthat, mint a Qualcomm és a holland NXP közt 2016-ben aláírt, 44 milliárd dollár értékű akvizíciós megállapodás, mely szintén a kínai jóváhagyási procedúrán csúszott el.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról