Szerző: Koi Tamás

2020. november 4. 13:36

Egy emberen bukhat az ARM-Nvidia üzlet

Lapértesülések szerint Kínában vérezhet el az ARM és az Nvidia szeptemberben bejelentett, óriási összegű akvizíciós üzlete, jóllehet a háttérben nem a kínai kormány valamiféle bosszúja áll, sokkal inkább az ARM helyi leányvállalatának vezetése körüli abszurdnak tűnő viszályok.

Az ARM Holdings és a cég kínai leányvállalatának korábbi vezetője közt november elejére meglehetősen eldurvult vita könnyen oda vezethet, hogy nem jöhet létre a brit székhelyű, a japán SoftBank többségi tulajdonában lévő ARM és az Nvidia szeptember közepén bejelentett, 40 milliárd dolláros akvizíciós ügylete, írja helyi forrásokra hivatkozva a Financial Times. Az ARM korábbi vezetője, Allen Wu és a cég igazgatótanácsa közti ellentét a lap szerint mostanra gyakorlatilag kezelhetetlen helyzetet eredményezett.

Az ügy hátterében egy elsőre szokványosnak tűnő vezetőváltás áll: Az ARM kínai leányvállalatának igazgatótanácsa az év elején döntött arról, hogy Wu befektetési alapjai kapcsán összeférhetetlenségi okokból visszahívja a vezérigazgatót. A cégben 17%-os tulajdonrésszel rendelkező, a hat nagybefektető közül négyet irányító Wu nem volt hajlandó elfogadni az igazgatótanács döntését, és a mai napig a cég legális vezetőjének tartja magát, valamint továbbra is kontrollálja az ARM kínai leányvállalatának napi szintű működését.

allenwu
allen wu (forrás: fT)

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az igazgatótanácsi döntés után Wu eltávolítására tett kísérletek többször is kudarcba fulladtak, részben azért, mert az egykori cégvezető saját biztonsági őreivel védi magát, a cég angol központjából érkező, kínai alkalmazottaknak írt e-mailek nagy részét pedig szűrik vagy cenzúrázzák. Az ügy elsimítását most a lap értesülései szerint a SoftBank helyi érdekeltségének vezetőjére, Eric Chenre bízták, aki a egyfajta közvetítőként hivatott a felek közti vitát elrendezni.

Az ARM kínai leányvállalatának vezetése körül kialakult botrány ugyanakkor jelentősen elodázhatja, illetve akár teljesen el is lehetetlenítheti a cég és az Nvidia közt létrejövő akvizíciós ügylet lezárását. A Financial Times úgy tudja, hogy egyelőre sem az Nvidia, sem az ARM tulajdonosa nem nyújtotta be a kínai hatóságoknak azokat a hivatalos kérelmeket, melyek szükségesek az akvizíció hatásait vizsgáló versenyhatósági eljárás indulásához, illetve az ügylet későbbi jóváhagyásához.

A kínai hatósági jóváhagyás nélkül az ARM-Nvidia üzlet így könnyen ugyanarra a sorsra juthat, mint a Qualcomm és a holland NXP közt 2016-ben aláírt, 44 milliárd dollár értékű akvizíciós megállapodás, mely szintén a kínai jóváhagyási procedúrán csúszott el.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról