:

Szerző: Koi Tamás

2021. január 7. 10:45

Nagy-Britannia vizsgálja az ARM-Nvidia üzletet

Kezdődhet az első, nagyobb versenyhatósági vizsgálat az Nvidia és a japán SoftBank közt tavaly szeptemberben létrejött megállapodás kapcsán, melynek részeként azt ARM az amerikai chipgyártó tulajdonába kerülhet.

A brit versenyjogi hatóság a Competition and Markets Authority (CMA) szerdán bejelentette, hogy vizsgálatot indít az Nvidia és a japán SoftBank közt tavaly szeptemberben létrejött adásvételi megállapodás kapcsán, melynek eredményeként a japán befeketői kézben lévő ARM Holdings a legnagyobb amerikai chipgyártó tulajdonába kerülhet. A vizsgálat központi elemeként azt próbálják majd kideríteni, hogy az ARM a tulajdonosváltás után bármilyen módon diszkriminálhatja-e az Nvidia versenytársait, ezzel torzítva a piacot.

A hasonló aggodalmaknak elébe menve az Nvidia már az üzletet bejelentő közleményben kiemelte, hogy az okostelefonos piac számára kulcsfontosságú licencelési struktúra nem változik, az ARM központja pedig az Egyesült Királyságban található Cambridge-ben marad, valamint különféle beruházások keretében a jövőben tovább bővül majd. Ezzel együtt szakértők szerint a felvásárlás jelentősen átrendezheti a félvezetőiparban aktuálisan uralkodó erőviszonyokat, melynek hosszútávon számottevő következményei lehetnek.

nv_arm

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Ezzel ugyanis nem csak értékében, de piaci befolyásában is az Intel mellé (vagy inkább elé) kerülhet a cég, az x86 mellett ugyanis jelenleg csak az ARM tekinthető meghatározó, nélkülözhetetlen utasításarchitektúrának az iparágban. Az Nvidia ígéri, az akvizíció sikeres lezárását követően komoly bővülésen mehet keresztül az ARM és annak jelenleg mindössze évi 500 millió dollár körül mozgó K+F büdzséje. (Az Nvidia jelenleg évi 3,2 milliárdból gazdálkodhat.) Ezt követően a két fél elkezdheti összehangolni, illetve optimalizálni működését, amelynek gyümölcsei gyökeresen új fejlesztési irányokban és termékekben testesülhetnek meg, legkorábban valamikor az évtized közepe táján.

A most induló brit vizsgálat ezzel együtt is inkább formális jelentőséggel bír, mivel az ARM 2016-ig brit tulajdonban volt, illetve a cég a mai napig a brit technológiai ipar egyik büszkeségének tekinthető. A felvásárlásra sokkal nagyobb veszély jelenthet a kínai jóváhagyatási procedúra, az ázsiai országban ugyanis attól tartanak, hogy azzal, hogy amerikai tulajdonoshoz kerül, az ARM elveszítheti tradicionális függetlenségét, és az Egyesült Államok kormánya ezt követően kénye-kedve szerint beleszólhat majd abba, kivel üzleteljen a cég.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 04:45

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.