:

Szerző: Hlács Ferenc

2021. január 29. 10:34

Az Epic Games Store is hasított 2020-ban

Jót tett az online játékboltoknak a pandémia miatti bezárkózás.

A Steam után az Epic Games Store 2020-as évértékelője is megérkezett, az online játékboltnak látványos növekedést hoztak a globális koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozások, amelyek alatt rengetegen ütötték el kényszeredett szabadidejüket PC-s játékokkal.

Az Epic Games jelentése szerint az online bolt 2020 végére már 160 millió regisztrált PC-s fiókkal rendelkezett, ami nem elhanyagolható előrelépés az egy évvel korábban jelentett, 108 milliós értékhez képest. A havi aktív felhasználók is sokasodnak, számuk már meghaladja az 56 milliót, míg 2019 végén még csak 32 millión állt a mutató. A napi aktív felhasználószám még látványosabban hízott, 192 százalékos növekedéssel 31,3 milliónál állt meg. A platformon egyszerre játszó felhasználók maximuma 13 millió volt 2020-ban.

epicgill

A platform tehát jól láthatóan növekszik, a piacvezető Steamhez képest ugyanakkor továbbra is látványos lemaradásban van - a Valve felülete 2020-ban 120 millió havi aktív játékosról és 62 millió napi aktív gamerről számolt be, legmagasabb egyidejű játékosszáma pedig 24,8 millió volt.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az Epic Games Store játékosszám-növekedésének fő motorját az boltban hétről hétre elérhető ingyenes címek jelentik, amelyek között olyan AAA-s játékok is akadnak, mint a néhány hete ugyancsak díjmentesen elérhetővé tett Star Wars: Battlefront 2 - csak utóbbit 19 millió felhasználó szerezte be az online boltban az akció alatt. Ingyenes játékból egyébként eddig összesen 103-at tett elérhetővé a cég, amelyek összesített értéke nettó 2047 dollár. A ingyenes címekből a felhasználók összesen 749 millió példányt kattintottak be maguknak. Persze azért vesznek is játékokat a platform használói, akik 2020-ban összesen 700 millió dollárt költöttek el a felületen. Mindeközben a bolt kínálata is látványosan gyarapodott: míg 2019 végén a paletta 190 játékból állt, a tavalyi év zárásakor már 471 játékot sorakoztatott fel.

Ami az Epic Games idei terveit illeti, a vállalat tovább bővíti majd játékpalettáját, ígérete szerint a kisebb fejlesztőknek külön eszközöket is biztosít majd, hogy maguk is közzétehessék címeiket az online felületen - emellett a platform közösségi funkcióira is vár némi tatarozás 2021-ben.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:19

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.