Szerző: Hlács Ferenc

2020. szeptember 9. 10:32

Válaszpert indít az Epic Games ellen az Apple

Ismét egymásnak feszül a két cég, már az Apple is perel, miközben az Epic Games a Fortnite ideiglenes visszaállítását követeli az App Store-ba.

Folytatódik az Apple és az Epic Games bírósági csatározása: az Apple válaszpert indított a játékfejlesztő ellen, mondván az saját fizetési rendszerének bevezetésével az iOS-es Fortnite-ban valójában "jutaléklopást" követett el, miután nem hajlandó fizetni azokért az előnyökért, amelyeket az Apple alkalmazásboltja biztosít számára. Eközben az Epic arra kérte a bíróságot, hogy egy ideiglenes döntéssel kötelezze rá az Apple-t, hogy ismét tegye elérhetővé a Fortnite-ot az App Store-ban, amíg nem kerül pont a bírósági ügy végére.

Az Apple a ZDNet által idézett, a bírósághoz benyújtott panaszában úgy fogalmaz, az Epic Games "megkülönböztetett bánásmódot" követel, miközben a Fortnite-ban bevezetett, az Apple 30 százalékos jutalékát megkerülni hivatott fizetési rendszere szerződésszegésnek minősül - sőt a cég egészen odáig megy, hogy az Epic fizetési megoldásával felhasználóitól valójában az Apple szellemi tulajdonainak és technológiáinak használatáért (is) gyűjt be pénzt. A vállalat ezért a per során az elvesztett jutalékok mellett többek között a termékimázsban esett potenciális csorbákért is kártérítést követel az Epic Gamestől.

fortniteill

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindeközben az Epic offenzívájának lendülete sem csökken, a vállalat múlt pénteken benyújtott panaszában ismét monopolistának nevezte az Apple-t, aláhúzva, hogy a vállalat az iOS-es alkalmazásdisztribúció fölötti egyeduralmát arra használja, hogy saját alkalmazáson belüli vásárlási platformjának használatára "kényszerítse" a fejlesztőket. A cég szerint nem áll szándékában kiharcolni, hogy az Apple fizetési és disztribúciós szolgáltatásait ingyen használhassa - a vállalat azt akarja elérni, hogy iOS-en ne kelljen feltétlenül az Apple App Store-jára vagy alkalmazáson belüli fizetési platformjára támaszkodnia, azok helyett rivális szolgáltatásokat is lehetőség legyen igénybe venni. A vállalat most arra kéri a bíróságot, hogy az ügy lezárultáig ideiglenesen kötelezze az Apple-t, hogy engedje közzétenni a Fortnite-ot az App Store-ban.

Noha a játékot az alkalmazásboltból az Apple gyorsan kiebrudalta az alternatív appon belüli vásárlási megoldás bevezetését követően, a népszerű cím már telepített példányai továbbra is játszhatók az iOS-es eszközökön - frissítések viszont már nem érkeznek hozzájuk. A lépéssel az Epic szerint a Fortnite napi használata iOS-en 60 százalékkal esett vissza - miközben az iOS-es felhasználók 63 százaléka nem játszik más platformon a népszerű battle royale címmel.

A fájdalmas helyzet nem úgy tűnik, hogy belátható időn belül javulni fog: augusztusban Yvonne Gonzales Rogers, a perben illetékes kerületi bíróság kijelölt bírája kimondta, az Apple alapvetően az App Store felhasználási feltételeinek megszegése miatt megfelelő jogalappal zárta ki a Fortnite-ot a piactérről, így a további meghallgatásokig biztosan nem írja elő a cuprtinói vállalat számára, hogy az Epic videojátékát újra hozzáférhetővé tegye. Ennek megfelelően az Epic új kérelme sem valószínű, hogy zöld utat kap, legalábbis a következő meghallgatásig, amelyre szeptember végén számíthatunk.

a címlapról