:

Szerző: Hlács Ferenc

2021. január 28. 07:57

Chrome OS-re is jön a WebAuthn támogatás

A szabványt támogató webes felületekre így már ujjlenyomat vagy PIN használatával is bejelentkezhetünk.

Megérkezett Chrome OS-re a webes azonosítás: a Google notebookos rendszere 88-as verziószámú frissítésével Web Authentication, röviden WebAuthn támogatást kap, a különböző online felületekre történő, jelszómentes bejelentkezéshez - akár PIN vagy ujjlenyomat segítségével.

Persze a funkció használatához a meglátogatott weboldal felől is szükség van a WebAuthn támogatására, ám ha ez adott, és a Chromebookon ujjlenyomat-olvasó is található, akkor a jelszó bepötyögésénél jóval kényelmesebben, egy érintéssel bejelentkezhetünk a megcélzott webes felületre. Az említett szenzor hiányában ugyanez az eszközön használt PIN beírásával is elvégezhető. Abban az esetben pedig, ha a felhasználó kétlépcsős beléptetést használ, az ujjlenyomat vagy PIN a folyamat második faktoraként vethető be.

chrweabuthn

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A támogatott weboldalaknál, mint például a Google, Twitter, Dropbox, a GitHub, a Microsoft oldalai vagy az Okta, a rendszer automatikusan felajánlja majd a WebAuthn használatát a későbbi bejelentkezésekhez. A ChromeOS 88 ezzel hiánypótló funkciót hoz, miután iOS-en annak támogatását már tavaly kiterjesztette a beléptetés második faktoraként.

A Google asztali rendszerének frissítése emellett a Chromebookok zárképernyőit is felrázza, azokat már személyre szabott "okoskijelzőként" is beállíthatják a felhasználók. A megoldással automatikusan behúzhatók háttérképként a Google Photosban tárolt, kijelölt fényképek, illetve olyan alapvető adatok is feltüntethetők a kijelzőn, mint az idő, időjárás vagy az éppen lejátszott zeneszámok adatai.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 29. 16:21

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.