Szerző: Hlács Ferenc

2020. november 18. 12:27

Ügyesebben bánik az erőforrásokkal a Chrome 87

Szűkmarkúbb lesz a háttérben megnyitott tabokkal a böngésző új verziója - és már az ARM-os Macekre is úton van.

HIRDETÉS

Befutott a Chrome 87-es főverziója, a frissítéstől a Google számottevő teljesítménybeli előrelépést ígér, a böngésző hatékonyabb erőforrás-kezelésének hála. A legfontosabb újítás a "tab throttling" azaz a megnyitott lapokra kiosztott rendszererőforrások jobb szabályozása - a Google szerint az új kiadással a háttérben lévő böngészőlapok jóval ritkábban ébresztik majd fel a processzort, az éppen nem látható tabok renderelését pedig teljesen leállítja a Chrome.

A Google vizsgálata szerint a háttérben megnyitott tabokban a JavaScript Timerek emésztik fel az erőforrások több mint 40 százalékát - a cég ezért a Chrome 87-ben az éppen nem használt lapokon percenként csak egyszer engedi azoknak, hogy felébresszék a CPU-t. Ezzel a Google belső tesztjei szerint ötször alacsonyabb processzorhasználat és akár 1,25 órával hosszabb akkus üzemidő érhető el. A megoldás a keresőóriás szerint ráadásul nem érinti az olyan kedvelt funkciókat, mint a háttérben történő zenelejátszás vagy a weblapoktól kapott értesítések.

chromeillustr

A böngésző windowsos kiadása emellett a Chomre OS-en és macOS-en már elérhető Occlusion Trackinget is megkapja, így a Chrome követni tudja, melyek azok az ablakok, amelyek a felhasználó számára éppen ténylegesen láthatók (például nincsenek a tálcára kicsinyítve) és ennek megfelelően oszthatja ki a rendelkezésre álló erőforrásokat. A funkciónak hála amellett hogy spórol a felhasznált memóriával, a Chrome 25 százalékkal gyorsabban indítható el, az oldalak betöltési idejét pedig 7 százalékkal csökkenti.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x)

A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

HUAWEI MateBook 14: a laptop, ami nagyobb önmagánál (x) A cég újdonsága leginkább kijelzőjével és ötletes megoldásaival emelkedik ki a mezőnyből.

A Chrome 87 mindezek mellett Androidon az előre- és visszalépések cache-elését is bevezeti: ahogy a Google rámutat, főleg mobileszközökön, a böngészős navigáció ötödét az előre- és visszagombok nyomkodása adja - a műveletekhez rendelt dedikált cache-sel a Google azok 20 százalékánál gyakorlatilag nullára faragná a töltési időt, ezt pedig a későbbiekben 50 százalékra tervezi növelni.

Ugyancsak említést érdemel, hogy már a Chrome kifejezetten az Apple új, saját fejlesztésű M1 processzorával szerelt számítógépeire optimalizált verziója is a csőben van. Mint a 9to5Google kiszúrta, a böngésző letöltési oldalára macOS-es eszközzel ellátogatva az egyes felhasználóknak már kétféle verziót ajánl fel, egyet az Intel, egyet pedig az Apple chipjeivel szerelt készülékek számára.

A Beckhoff ultrakompakt, C6025 típusú ipari PC az Intel Core i processzorcsalád nagy számítási teljesítményével rendelkezik, ventilátor nélküli, kisméretű kivitelben. A rendkívül alacsony fogyasztású, új Intel Core i U processzorok teszik mindezt lehetővé.

a címlapról

Hirdetés

Csúcstechnológia pár koppintással: ezt tudja a Huawei nova 9

2021. december 5. 17:45

Manapság egyre-másra jelennek meg olyan új mobilok, amelyek hihetetlen funkciókat ígérnek, de ezeket szinte műszaki diplomával lehet csak előcsalogatni. A HUAWEI nova 9 igazi ereje abban rejlik, milyen egyszerű előcsalogatni a mobil tudását.