Szerző: Koi Tamás

2021. január 21. 14:04

Svéd cégeket érintő szankciókat lebegtetett be Kína

Gyakorlatilag ellehetetlenítette a kínai hálózati eszközbeszállító cégeket Svédországban a helyi hírközlési hatóság egy nap alatt lezavart spektrumaukciója, melynek feltételeit a kínai fél korábban többször kifogásolta, felvetve annak lehetőségét, hogy ha a skandináv ország nem változtat a kiírási feltételeken, annak súlyos következményei lehetnek a svéd-kínai kapcsolatokra nézve.

Kedden elkezdődött, és még aznap véget ért a svéd hírközlésszabályozó szerv, a PTS 5G-s frekvenciaaukciója, melynek meghirdetése komoly port kavart tavaly októberben a skandináv országban. Az aukció kiírási feltételeinek meghirdetésekor kivételesen nem az operátorok tiltakoztak, hanem a kínai eszközbeszállítók, melyeket az aukció lehetetlen helyzetbe hozott azzal, hogy előírta, a nyertesek nem vásárolhatnak infrastruktúra-elemeket a kínai beszállítóktól, így elsősorban a Huaweitől és a ZTE-től.

A PTS aukciójának kiírási feltételeinek megjelenését októberben kisebb diplomáciai botrány kísérte, melynek során a kínai vezetés igyekezett leszögezni, hogy ha a hatóság nem változtat álláspontján, annak komoly következményei lehetnek. Az azóta eltelt időben a Huawei megpróbálta jogi eszközökkel elérni, hogy az aukció kiírási feltételeit megváltoztassák, eközben a versenytárs, a Kínában komoly érdekeltségekkel rendelkező Ericsson is igyekezett a szabad beszállítóválasztás mellett lobbizni.

gaofeng
gao feng, a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője

Elindult a heti kraftie hírlevél!

Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Elindult a heti kraftie hírlevél! Rapid IT karrier tippek és trendek szerdánként az inboxodban.

Mindhiába, a Huawei keresetét és fellebbezését elutasították, az Ercisson első embere, Börje Ekholm pedig hiába próbált hatni az illetékes svéd miniszterre, a PTS az uniós szabályrendszer alapján szuverén döntéshozatali státusszal rendelkezik, így az aukció eredeti kiírási feltételein nem változtatott.

A keddi eljárás lezárását követően a kínai kereskedelmi minisztérium azonnal nyilatkozatot adott ki, melyben diplomáciai köntösbe bugyolálva lényegében válaszlépéssel fenyegette meg Svédországot:

FELSZÓLÍTJUK SVÉDORSZÁGOT, HOGY AZONNALI HATÁLLYAL VÁLTOZTASSA MEG HOZZÁÁLLÁSÁT, TEKINTETTEL ORSZÁGAINK GAZDASÁGI ÉS KERESKEDELMI KAPCSOLATAIRA, ÉS IGYEKEZZEN KÍNÁVAL KÖZÖSEN KOMPROMISSZUMOS MEGOLDÁST TALÁLNI A HELYZETRE

-nyilatkozta a sajtónak a minisztérium szóvivője a Global Times riportja szerint.

Amennyiben a konfliktust nem sikerül mielőbb rendezni, annak hosszú távon leginkább az Ericsson láthatja a kárát, mely így teljesen kiszorulhat Kínából, ahol bár csekély mértékben ugyan, de a helyi szereplők mellett tényezővé válhatott az elmúlt években. Mivel a kínai piac nagyságrendekkel nagyobb üzleti lehetőségeket rejt magában, mint a svéd, ezért nem kérdés, hogy egy esetleges kölcsönös kitiltással a svéd gyártó húzná a rövidebbet.

Mik azok a sötét mintázatok, vagy ahogy az angol nevezi őket, dark patternek? Miért találkozunk egyre többször velük és mit tehetünk, hogy ne kerüljünk a csapdájukba?

a címlapról