:

Szerző: Koi Tamás

2020. október 21. 10:57

Kínának köszönhetően kilőtt az Ericsson profitja

Kilőtt az Eicsson profitja az idei harmadik negyedévben, elsősorban a magasabb marzsoknak és annak köszönhetően, hogy a cég idén eredményesen szerepelt több kínai 5G-s hálózatfejlesztési tenderen is, mely most hozta meg a gyümölcsét.

Erős harmadik negyedévet zárt az elsősorban mobilhálózati berendezésekre, így 5G-s hálózati komponensek fejlesztésére és gyártására szakosodott svéd Ericsson. A vállalat ma közzétett üzleti jelentése szerint a profit messze az elemzői várakozások felett alakult, elsősorban a növekvő árrésnek, illetve annak köszönhetően, hogy a cég idén több kínai 5G-s mobilhálózat-komponens beszerzési tenderen is nyert, és bár az európai multiknak továbbra is eltörpül a piaci részarányuk a belföldi szereplőkhöz képest, Kína hatalmas méretéből adódóan a tendergyőzelmek jelentős mértékben hozzájárultak a cég eredményességéhez.

A svéd multi árbevétele éves szinten ugyan mindössze 1%-kal, 57,5 milliárd svéd koronára nőtt, a működési profit elérte a 9 milliárd svéd koronát (ez éppen egymilliárd dollárnak felel meg), ami jelentős többlet mind az egy évvel ezelőtti 6,5 milliárd koronás, illetve az elemzői konszenzus által várt 6,98 milliárd koronás profithoz képest. A bruttó marzs mindeközben 37,8%-ról 43,2%-ra nőtt, áll a társaság üzleti jelentésében.

ericsson-and-china-mobile-2

A román IT nem csak a bérekben előz minket

A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A román IT nem csak a bérekben előz minket A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

Az Ericsson mindeddig összesen 112 operátorral kötött beszállítói szerződést 5G-s mobilhálózati berendezések biztosítására. A vállalat megoldásai mostanra gyakorlatilag az összes kontinensen jelen vannak, a kínai piaci szereplők háttérbe szorítására tett amerikai erőfeszítések pedig úgy tűnik, szintén a svédek, illetve a finn rivális, a Nokia malmára hajtják a vizet. 

A vállalat további térnyerését ugyanakkor komolyan veszélyeztetheti a svéd hírközlési hatóság hét elején nyilvánosságra hozott álláspontja, miszerint nem indulhat a jövő hónapban kezdődő 5G-s frekvenciaaukción olyan operátor, mely a Huawei vagy a ZTE mobilhálózati berendezéseiből kívánja felépíteni az új generációs hálózatot. A kínai diplomácia a külügyminisztérium szóvivőjén keresztül a bejelentést követő napon máris kilátásba helyezte, hogy ha Svédország nem objektív feltételek szerint dönt, és nem korrigálja "hibás döntését", az negatívan hathat a jövőben a svéd cégek kínai szereplésére.

A Reuters a negyedéves eredmények közzététele kapcsán megkérdezte az ügyről az Ericsson pénzügyi vezérigazgatóját, Carl Mellandert, aki közölte, cége nem kommentálja egyetlen ország döntését sem, de általánosságban véve a vállalat hisz a szabad versenyben.

Az október 11-i kraftie meetupon (online és helyszíni) azoknak az IT szakembereknek szeretnénk picit segíteni, akik elérkezettnek látják az időt, hogy IC karrierjük után menedzser irányban haladjanak tovább.

a címlapról