:

Szerző: Koi Tamás

2021. január 6. 12:26

Személyesen lobbizott a Huawei érdekében az Ericsson-vezér

Helyi tudósítások szerint személyes befolyását is igyekezett latba vetni az Ericsson első embere annak érdekében, hogy a cég kínai riválisait, a Huawei-t és a ZTE-t ne tiltsák ki a svéd 5G-s hálózatokból.

Helyi tudósítások szerint igyekezett minden tőle telhetőt megtenni Börje Ekholm, az Ericsson vezérigazgatója annak érdekében, hogy a svéd hírközlési hatóságra, a PTS-re valamilyen formában nyomást gyakoroljon a helyi kormányzat azért, hogy a nagy kínai versenytársak a jövőben is tényezők maradhassanak az ország telekommunikációs hálózataiban. 

A Dagens Nyheter cikke szerint Ekholm több SMS-t is küldött a svéd külgazdasági miniszternek, Annal Hallbergnek, melyben kifejtette, cége és ő személyesen is ellenzi a PTS által tavaly év végén elkészített 5G-s spektrumaukció kiírási feltételeinek azt a passzusát, mely szerint nem indulhat el az eljáráson olyan szolgáltató, mely a Huawei vagy a ZTE berendezéseire építené az 5G-s hálózatait, illetve a nyerteseknek a meglévő kínai infrastruktúra-elemeket legkésőbb 2025-ig el kellene távolítaniuk a hálózatukból.

ekholm_huawei
BÖRJE EKHOLM (FORRÁS: SVERIGES RADIO)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az üzenetváltások egy pontján állítólag annak a lehetősége is előkerült, hogy az Ericsson otthagyja a hazai piacát, amennyiben a kínaiakat diszkrimináló intézkedések a továbbiakban is érvényben maradnak. Az elsőre kissé abszurdnak tűnő fenyegetés annak fényében érthető, hogy a cég számára ez még mindig a kisebbik rossz lenne ahhoz képest, ha a kínai kormányzat válaszlépésként az Ericssonnal kapcsolatban hozna hasonló szankciókat. Kínából származik ugyanis jelenleg az Ericsson árbevételének mintegy 8%-a, Svédország pedig geográfiai szempontból nagyjából Peking felének felel meg, vagyis a kínai jelenlét lényegesen több üzleti lehetőséggel kecsegtet a vállalat számára.

Ekholm november közepén egy interjúban már nyilvánosan bírálta a PTS kiírási feltételeit - melyet a Huawei bíróság elé citált -, ugyanakkor mindeddig nem fordult nyíltan a kormányzathoz a cég annak érdekében, hogy a hírközlésszabályozásra próbáljon valahogy hatni a politika. Ez egyébként az uniós jogrend alapján távolról sem olyan triviális, az EU-ban ugyanis a PTS-hez hasonló szakhatóságok teljes politikai autonómiát élveznek.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 07:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.