:

Szerző: Koi Tamás

2020. november 18. 11:14

Kiállt a Huawei mellett az Ericsson

A nyílt és szabad verseny mellet foglalt állást tegnapi sajtónyilatkozatában az Ericsson első embere a svéd hírközlési hatóság és a Huawei közt feszülő jogvita kapcsán.

Lényegében megvédte legnagyobb versenytársát, a kínai Huawei-t az Ericsson vezérigazgatója, Börje Ekholm abban az interjúban, melyben többek közt a svéd hírközlési hatóság (PTS) és a kínai gyártó közt zajló (jog)vita kapcsán kérdezték a cégvezetőt. A Financial Times szerdai számában megjelent interjú szerint azzal, hogy a PTS a soron következő 5G-s aukcióban olyan feltételeket támaszt a részvétellel kapcsolatban, melyek egyes beszállítókat diszkriminálnak, valójában a nyílt és szabad versenyt akadályozza.

Ekholm álláspontja ugyanakkor annak tükrében kevéssé meglepő, hogy a svéd gyártó az elmúlt évben mindhárom nagy kínai mobilszolgáltatónál rész-tendergyőzelmet aratott az 5G-s hálózati megoldások beszerzésére és üzemeltetésére kiírt eljárásokon, ami óriási bevételforrást jelent az európai cégnek.

A vállalat jövőbeni kínai teljesítményére pedig minden bizonnyal rányomná a bélyegét egy elmérgesedő svéd-kínai diplomáciai, gazdaságpolitika csatározás - ahogy arra a kínai fél a PTS döntésének megismerését követően máris felhívta a figyelmet.

ekholm_huawei
börje ekholm (forrás: sveriges radio)

ÚGY VÉLEM, A VERSENY HOSSZÚTÁVON JOBB CÉGGÉ TESZ BENNÜNKET. LEHET, HOGY RÖVIDTÁVON VANNAK FÁJDALMAS VELEJÁRÓI, DE HOSSZABB TÁVON SEGÍTHET ABBAN, HOGY INNOVATÍVABBAK LEGYÜNK ÉS JOBB TERMÉKEKET KÍNÁLJUNK ÜGYFELEINK SZÁMÁRA

-mondta el az interjúban Ekholm.

A román IT nem csak a bérekben előz minket

A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A román IT nem csak a bérekben előz minket A hazai IT nem szigetként létezik, hanem a környező országokkal versenyez a betelepülő cégekért. A 16. kraftie adásban úgy gondoltuk, Románia mindenképpen megér egy misét.

A cégvezető hozzátette, az európai szakpolitikának most minden erejével azon kellene lennie, hogy az 5G-s hálózatok létesítése, kiépítése a lehető leghamarabb megtörténjen. Ekholm emlékeztetett rá, hogy a 4G bevezetése során míg Európában azon tanakodott mindenki, hogy mi lesz az a felhasználási mód, mellyel a szolgáltatás eladhatóvá válik, addig Amerika és Kína gyorsabban lépett, és fogyasztói alkalmazás-platformjaikkal, ökoszisztémájukkal letarolták a világot.

A késve történő 5G-bevezetés kapcsán ugyanez a veszély fenyeget, csak ezúttal nem a fogyasztói szegmensben, hanem az üzleti ügyfelek számára kínált alkalmazási területek esetében, ami súlyosan visszavetheti a térség gazdasági fejlődését.

Az október 11-i kraftie meetupon (online és helyszíni) azoknak az IT szakembereknek szeretnénk picit segíteni, akik elérkezettnek látják az időt, hogy IC karrierjük után menedzser irányban haladjanak tovább.

a címlapról