:

Szerző: Koi Tamás

2020. november 18. 11:14

Kiállt a Huawei mellett az Ericsson

A nyílt és szabad verseny mellet foglalt állást tegnapi sajtónyilatkozatában az Ericsson első embere a svéd hírközlési hatóság és a Huawei közt feszülő jogvita kapcsán.

Lényegében megvédte legnagyobb versenytársát, a kínai Huawei-t az Ericsson vezérigazgatója, Börje Ekholm abban az interjúban, melyben többek közt a svéd hírközlési hatóság (PTS) és a kínai gyártó közt zajló (jog)vita kapcsán kérdezték a cégvezetőt. A Financial Times szerdai számában megjelent interjú szerint azzal, hogy a PTS a soron következő 5G-s aukcióban olyan feltételeket támaszt a részvétellel kapcsolatban, melyek egyes beszállítókat diszkriminálnak, valójában a nyílt és szabad versenyt akadályozza.

Ekholm álláspontja ugyanakkor annak tükrében kevéssé meglepő, hogy a svéd gyártó az elmúlt évben mindhárom nagy kínai mobilszolgáltatónál rész-tendergyőzelmet aratott az 5G-s hálózati megoldások beszerzésére és üzemeltetésére kiírt eljárásokon, ami óriási bevételforrást jelent az európai cégnek.

A vállalat jövőbeni kínai teljesítményére pedig minden bizonnyal rányomná a bélyegét egy elmérgesedő svéd-kínai diplomáciai, gazdaságpolitika csatározás - ahogy arra a kínai fél a PTS döntésének megismerését követően máris felhívta a figyelmet.

ekholm_huawei
börje ekholm (forrás: sveriges radio)

ÚGY VÉLEM, A VERSENY HOSSZÚTÁVON JOBB CÉGGÉ TESZ BENNÜNKET. LEHET, HOGY RÖVIDTÁVON VANNAK FÁJDALMAS VELEJÁRÓI, DE HOSSZABB TÁVON SEGÍTHET ABBAN, HOGY INNOVATÍVABBAK LEGYÜNK ÉS JOBB TERMÉKEKET KÍNÁLJUNK ÜGYFELEINK SZÁMÁRA

-mondta el az interjúban Ekholm.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A cégvezető hozzátette, az európai szakpolitikának most minden erejével azon kellene lennie, hogy az 5G-s hálózatok létesítése, kiépítése a lehető leghamarabb megtörténjen. Ekholm emlékeztetett rá, hogy a 4G bevezetése során míg Európában azon tanakodott mindenki, hogy mi lesz az a felhasználási mód, mellyel a szolgáltatás eladhatóvá válik, addig Amerika és Kína gyorsabban lépett, és fogyasztói alkalmazás-platformjaikkal, ökoszisztémájukkal letarolták a világot.

A késve történő 5G-bevezetés kapcsán ugyanez a veszély fenyeget, csak ezúttal nem a fogyasztói szegmensben, hanem az üzleti ügyfelek számára kínált alkalmazási területek esetében, ami súlyosan visszavetheti a térség gazdasági fejlődését.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 17:09

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.