Szerző: Koi Tamás

2021. január 4. 12:25

Porhintésnek tűnik az Apple szigorú beszállítói politikája

Ismét célkeresztbe kerültek az Apple kínai beszállítói és termelőüzemei az azokban uralkodó, a nyugati kultúra számára vállalhatatlan munkakörülmények miatt.

A technológiai óriáscégek számára termékeket gyártó kínai üzemekben, illetve egyes beszállítói partnereknél tapasztalható, nyugati szemmel vállalhatatlan munkakörülményekre hívja fel újfent a figyelmet közösen a Washington Post és a Tech Transparency Project, ezúttal is a jelenség ellen látványosan felszólaló Apple beszállítói kapcsán. Ehhez csatlakozik a The Information riportja, mely több, az Apple beszállítói láncokért felelős részlegénél dolgozó egykori alkalmazottjaira hivatkozva állítja, hogy a cég korábban a saját maga által felállított sztenderekre fittyet hányva szemet hunyt többek közt a diákmunkára.

A megszólaltatott források szerint a probléma alapját az adja, hogy rendkívül kevés az olyan komponensgyártó, mely képes megfelelni az Apple minőségi követelményeinek, ráadásul megfelelő volumenben is tud termelni - ha pedig egyik-másikról kiderül, hogy nem megfelelő körülmények mellett alkalmaz munkavállalókat, a fenti okból kifolyólag rendkívül nehéz rövid határidővel új, minden elvárásnak megfelelő beszállítót találni a helyére. Az ezzel járó esetleges termeléskiesés, illetve a komponensek árának emelkedése egyértelműen rontja az Apple üzletét, így a múltban többször is előfordult, hogy a cég egyszerűen szemet hunyt a beszállítóknál feltárt, munkaerővel kapcsolatos szabálytalanságok felett.

foxconn_dolgozo_2

Toxikus vezetők szivárványa

Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

Toxikus vezetők szivárványa Az IT munkakörülményeket, a munkahelyi kultúrát alapjaiban határozzák meg a vezetők, főleg ha még toxikusak is.

A lap két konkrét esetet is említ, az egyik a Mac-ek számára HDMI és USB portokat gyártó Suyin Electronicsnál fordult elő, ahol egy 2013-as belső vizsgálat kiderítette, hogy a gyártósorokon gyerekek dolgoznak. Az Apple ezt követően ultimátumot adott a Suyin-nek, ám az utóvizsgálat során is találtak még gyermekkorúakat a szalagok mellett - a cég ugyan ezt követően nem kötött újabb szerződést a beszállítóval, ugyanakkor a meglévő megállapodás értelmében még három évig vásárolt komponenseket a gyártótól.

A másik eset a kijelzőüvegeket gyártó Biel Crystalhoz köthető, melynél az Apple vizsgálata megállapította, hogy a

MUNKAKÖRNYEZET, AZ EGÉSZSÉGVÉDELMI- ÉS BIZTONSÁGI ÓVINTÉZKEDÉSEK KULTÚRÁJA A MENEDZSMENT MINDEN SZINTJÉN RENDKÍVÜL GYENGE LÁBAKON ÁLL

Az Apple ezt követően több tucatnyi változást írt elő a Biel számára az érintett folyamatokat illetően, ám a cég egy évvel később lefolytatott utóvizsgálata megállapította, hogy ezek egy részét nem sikerült átültetni. A vállalat ahelyett, hogy saját szigorú sztenderdjei alapján felbontotta volna a szerződést a Biel-lel, továbbra is vásárolt a cégtől azért, hogy másik kijelzőüveg-beszállítói partnerét a Lens Technologyt nyomás alatt tartsa.

Ha ez nem lenne elég, az említett Lens Technology kapcsán időközben a Washington Post írása alapján alaposan feltételezhetővé vált, hogy a Kínában élő muszlim kisebbség kényszermunkára rendelt tagjaival dolgoztat. Az Apple mindezek mellett az elmúlt hónapokban több bérgyártója kapcsán is kénytelen volt magyarázkodni, legutóbb egy indiai Wistron-üzemet vertek szét az éhbér miatt tiltakozó alkalmazottak.

A cupetrinói cég a legtöbbször kiemeli, hogy elvárja beszállítóitól és partnereitől a méltányos feltételek és munkakörülmények biztosítását, aki pedig a megszegi a szabályokat, az repül. A cég ugyanakkor valójában meglehetősen kevés esetben lépett fel vasszigorral a múltban, így az iPhone-ok gyártásának 2007-es kezdete óta mindössze 22 beszállítói- és gyártópartnerrel bontott szerződést erre hivatkozva. Az Apple jelenleg mintegy kétezer beszállító- és gyártópartnerrel áll szerződéses kapcsolatban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról