Szerző: Koi Tamás

2020. november 26. 12:49

Vietnámban épít üzemet az iPadek legnagyobb gyártója

Lapértesülések szerint maga az Apple kérte arra legnagyobb szerződéses bérgyártó-partnerét, a Foxconnt, hogy az iPadek, iPhone-ok és MacBookok gyártását legalább részben költöztesse Kínán kívül. A tajvani cég új vietnámi üzemében jövőre kezdődhet meg a termelés.

HIRDETÉS

Az amerikai-kínai gazdaságpolitikai csatározások következtében Kína egyre kevésbé tűnik betonstabil gyártóbázisnak a legnagyobb amerikai technológiai cégek számára, így az országban gyártóüzemekkel rendelkező szerződéses bérgyártók sorra jelentik be, hogy a következő üzemeiket máshol építik fel. Az Apple legnagyobb szerződéses bérgyártó-partnere, a Foxconn a Reuters értesülései szerint a következő üzemét Vietnámban építi majd fel, az amerikai cég kifejezett kérésére.

A Vietnám északkeleti részén található Bac Giang provinciában épülő új Foxconn létesítmény elsősorban iPadeket és MacBookokat gyárt majd az Apple részére - előbbi kapcsán ez lesz az első alkalom, hogy a tabletek gyártását nem Kínában végzik majd. Az üzem nem hivatalos információk szerint a jövő év első felében kezdheti meg a termelést. Az új gyártósorok üzembe állítását követően egyben a meglévő kínai kapacitásokat csökkenti majd a Foxconn, egyelőre azonban nem tudni, milyen mértékben.

cook_foxconn
tim cook a foxconn egyik gyárában (fotó: reuters)

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x)

Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

Alkalmazásfejlesztés mindenkinek webinár a Microsofttal (x) Ismerd meg, hogyan tudsz kódolás nélkül alkalmazásokat létrehozni, adatokat elemezni és folyamatokat automatizálni a Microsoft Power Platform segítségével.

A tajvani bérgyártók az elmúlt időszakban sorra jelentették be, hogy elsősorban az ázsiai régió országaiban, Kínán kívül hoznak létre új gyártókomplexumokat. Így szeptemberben egy másik tajvani bérgyártó-óriás, a Pegatron jelentette be, hogy egymilliárd dollár értékű összeberuházással gyáregységet hoz létre a vietnámi Hai Phongban.

A Foxconn júliusban közölte, hogy Indiában is gyárt majd iPhone-okat elsősorban a helyi piac számára - az indiai gyárak kapacitását, emellett augusztusban híre ment, hogy a cég tárgyalásokat folytat a mexikói kormánnyal újabb helyi összeszerelő-üzemek létesítéséről. A gyárakban a tervek szerint okostelefonokat, PC-ket és más szórakoztatóelektronikai berendezéseket gyártanának majd - a cégnek egyébként jelenleg is öt gyáregysége üzemel az országban, amelyekben elsősorban tévékészülékeket és szervereket szerelnek össze.

A gyártóóriás vezérigazgatója egy augusztusi sajtótájékoztatón újságírók előtt kijelentette, a sino-amerikai gazdasági háború kettészakítja a világot, és jelenleg mindkét fél arra készül, hogy saját beszállítói és gyártási láncot építsen fel magának.

Június 23-án a modern fejlesztői környezetek biztonságával foglalkozó ingyenes meetup lesz. Kiderül hogyan kell a biztonságot a cég kultúra részéve tenni, hogyan lehet skálázni mindezt a deploy sebességével együtt, és lesz szó a Docker és Kubernetes biztonságáról is.

a címlapról

Hirdetés

Találkozzunk, idén is lesz SYSADMINDAY!

2021. június 19. 11:03

Duna melletti szabadtéri helyszínen, a Budapest Gardenben idén is megrendezzük a hazai Sysadmindayt, az IT-üzemeltetők világnapját. Hosszú hónapok bezártsága után ez egy jó lehetőség, hogy találkozzunk barátokkal, kollégákkal, szakmázzunk, és sörözzünk együtt.