:

Szerző: Koi Tamás

2020. november 26. 12:49

Vietnámban épít üzemet az iPadek legnagyobb gyártója

Lapértesülések szerint maga az Apple kérte arra legnagyobb szerződéses bérgyártó-partnerét, a Foxconnt, hogy az iPadek, iPhone-ok és MacBookok gyártását legalább részben költöztesse Kínán kívül. A tajvani cég új vietnámi üzemében jövőre kezdődhet meg a termelés.

Az amerikai-kínai gazdaságpolitikai csatározások következtében Kína egyre kevésbé tűnik betonstabil gyártóbázisnak a legnagyobb amerikai technológiai cégek számára, így az országban gyártóüzemekkel rendelkező szerződéses bérgyártók sorra jelentik be, hogy a következő üzemeiket máshol építik fel. Az Apple legnagyobb szerződéses bérgyártó-partnere, a Foxconn a Reuters értesülései szerint a következő üzemét Vietnámban építi majd fel, az amerikai cég kifejezett kérésére.

A Vietnám északkeleti részén található Bac Giang provinciában épülő új Foxconn létesítmény elsősorban iPadeket és MacBookokat gyárt majd az Apple részére - előbbi kapcsán ez lesz az első alkalom, hogy a tabletek gyártását nem Kínában végzik majd. Az üzem nem hivatalos információk szerint a jövő év első felében kezdheti meg a termelést. Az új gyártósorok üzembe állítását követően egyben a meglévő kínai kapacitásokat csökkenti majd a Foxconn, egyelőre azonban nem tudni, milyen mértékben.

cook_foxconn
tim cook a foxconn egyik gyárában (fotó: reuters)

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A tajvani bérgyártók az elmúlt időszakban sorra jelentették be, hogy elsősorban az ázsiai régió országaiban, Kínán kívül hoznak létre új gyártókomplexumokat. Így szeptemberben egy másik tajvani bérgyártó-óriás, a Pegatron jelentette be, hogy egymilliárd dollár értékű összeberuházással gyáregységet hoz létre a vietnámi Hai Phongban.

A Foxconn júliusban közölte, hogy Indiában is gyárt majd iPhone-okat elsősorban a helyi piac számára - az indiai gyárak kapacitását, emellett augusztusban híre ment, hogy a cég tárgyalásokat folytat a mexikói kormánnyal újabb helyi összeszerelő-üzemek létesítéséről. A gyárakban a tervek szerint okostelefonokat, PC-ket és más szórakoztatóelektronikai berendezéseket gyártanának majd - a cégnek egyébként jelenleg is öt gyáregysége üzemel az országban, amelyekben elsősorban tévékészülékeket és szervereket szerelnek össze.

A gyártóóriás vezérigazgatója egy augusztusi sajtótájékoztatón újságírók előtt kijelentette, a sino-amerikai gazdasági háború kettészakítja a világot, és jelenleg mindkét fél arra készül, hogy saját beszállítói és gyártási láncot építsen fel magának.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 28. 22:34

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.