:

Szerző: Koi Tamás

2020. augusztus 25. 10:06

Mexikóba költözhetnek az iPhone-gyártósorok

Új, latin-amerikai gyáregységeket nyithat a Foxconn, a világ legnagyobb szerződéses bérgyártója részben az Amerika és Kína közt feszülő ellentéteknek, illetve az azzal járó export-import szabályozásoknak és korlátozásoknak köszönhetően.

Több ázsiai bérgyártó is tárgyalásokat folytat a mexikói kormányzattal új gyáregységek létesítéséről a latin-amerikai térségben - adta hírül tegnap a Reuters. Az újonnan létesülő gyárakban a tervek szerint okostelefonokat, PC-ket és más szórakoztatóelektronikai berendezéseket gyártanának majd, így többek közt a világ legnagyobb bérgyártójának számító Foxconn Mexikóba helyezné át részben vagy egészében az iPhone okostelefonok összeszerelő bázisát.

A nagy ázsiai gyártók (a Foxconn mellett ilyen a Pegatron) az elmúlt hónapokban kényszerültek a gyártás és a logisztika újragondolására, miután az Egyesült Államok és a gyártóbázisok túlnyomó többségének otthont adó Kína köz feszülő gazdaságpolitikai csatározásoknak köszönhetően egyre több olyan intézkedés születik (védővámok, import és export korlátozások), melyek megnehezítik a cégek tevékenységét.

foxconn_mex
fotó: reuters

Mindez fordítva is működik, az Egyesült Államok Mexikóval és Kanadával kötött kereskedelmi egyezményében különféle adó- és vámkedvezményekkel arra próbálja ösztönözni a gyártókat, hogy a gyártást a három említett ország egyikébe költöztessék.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Az eddigi fennállásának egyik legnagyobb válságát élő Mexikó számos szempontból ideális terep lehet erre a célra, az olcsó munkaerő és logisztika, nem utolsósorban az időzónák egyezése révén. A Foxconn nem véletlenül számít az egyik legnagyobb külföldi befektetőnek az országban: a cégnek jelenleg is öt gyáregysége üzemel Mexikóban, melyekben tévékészülékeket és szervereket gyárt a vállalat.

A Foxconn új gyártósorainak mexikói nyitásáról a döntés várhatóan az év későbbi részében születhet meg, ám még ez sem garancia arra, hogy végül a tajvani gyártócég ragaszkodni fog terveihez. A Reuters ezzel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy a Foxconn 2017-ben bejelentett, wisconsini megaberuházása sem valósult meg végül az eredeti terveknek megfelelően.

A bérgyártó egyébként jelenleg a gyártótevékenység mintegy 30%-át Kínán kívül végzi, a cégnek Mexikó mellett több ázsiai gyára is van, így többek közt Vietnámban és Indiában is rendelkezik gyáregységgel. Utóbbiban a nyár óta már csúcskategóriás iPhone-ok is készülnek a helyi piac számára, ezzel megkerülve az indiai kormány által alkalmazott, külföldön gyártott elektronikai termékekre kivetett 20%-os importvámot.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 05:56

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.