Szerző: Koi Tamás

2020. november 27. 13:32

Az 5G nélkül annyi az emberiség jólétének

Erős szavakat használva jellemezte a Budapesti Corvinus Egyetem jövőkutatója, hogy mi vár az emberiségre 5G-vel, illetve anélkül. Bár hazánkból nézve a legtöbb felhasználási terület minimum utópiának tűnik, a kutató szerint az új generációs technológia nélkül az emberiség jelenlegi életszínvonala fenntarthatatlan.

Nemcsak lehetőség, hanem gazdasági szükségszerűség is az ötödik generációs mobilhálózatok használata, e nélkül az emberiség jelenlegi életszínvonala fenntarthatatlan - legalábbis ezt állítja a Budapesti Corvinus Egyetem docense, Rab Árpád, aki jövőkutatóként évtizedek óta foglalkozik a digitális technológiák társadalmi hatásainak elemzésével. A kutató mindezt a mobilhálózati eszközök piacának egyik legnagyobb szereplőjének, a Huawei Technologies-nek a sajtókonferenciáján vázolta az újságíróknak.

VISSZAFORDÍTHATATLAN FOLYAMAT

A Budapesti Corvinus Egyetem docense szerint a jövő szolgáltatásai, az egyre fejlettebb és olcsóbb szenzorokra, kamerákra, algoritmusokra alapozva létrehozzák azt az intelligens környezeteket, ahol egyre több gép, szolgáltatás és ember kerül kapcsolatba automatizáltan. A szakember úgy látja, a digitális társadalom fejlődése ma már nem visszafordítható, ha így történne az emberiség látná a kárát, tekintve, hogy a digitális kultúra ugyanis az a rendszer, amely biztosítja a hamarosan a világ lakosságának kétharmadának otthont adó városok és a városi élet működését. 

shenzen_5gpark
csak sencsenben 231 millió dollárt költenek 5G-s applikációk demonstrálására. a városban már most teljes az 5G-s lefedettség (fotó: reuters)

AZ INFOKOMMUNIKÁCIÓS ESZKÖZÖK HASZNÁLATA MEGHALADTA AZT, HOGY PUSZTÁN SZÁMÍTÓGÉPEKBEN ÉS EMBERI FELHASZNÁLÓKBAN GONDOLKODJUNK 

-hangsúlyozta Rab, akinek szavaira jól rímel a Huawei Technologies előrejelzése, miszerint 2030-ban a mobilhálózatok – a jelenlegi 1,3 milliárd sokszorosát – több mint 100 milliárd kapcsolatot bonyolítanak majd, melynek legnagyobb részét az 5G és a gépek közti kommunikáció adja majd, egyre inkább elmosva a fizikai és virtuális világ közötti kapcsolatot. 2035-re az 5G-által hajtott digitális gazdaság 12,3 billió dollárt (angolul 12,3 trillion USD) tesz ki, ezzel a világ GDP-jének 4,6%-át adja majd. 

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A Huawei egy virtuális kínai látogatás keretében igyekezett bemutatni több 5G-s felhasználási területet is, így a konferencián szó esett a technológia egészségügyi, energetikai/bányászati, szórakoztatóipari és logisztikai felhasználásáról - többnyire valamilyen kínai vagy ázsiai esettanulmányon keresztül.

Bár a Huawei saját állítása szerint az európai 5G-s hálózatok felében a cég valamilyen eszköze jelen van, az esettanulmányok közt semmilyen követendő európai példát vagy jelentős áttörést nem sorolt fel a vállalat, ami nem véletlen, hiszen alig találkozni ilyennel a kontinensen. Mindez már az egyik előjele lehet annak, hogy Európa az 5G-s fejlesztések és applikációk terén ismét aggasztó versenyhátrányba kerülhet, amire az iparági szereplők némelyike az utóbbi időszakban meglehetősen aktívan igyekszik felhívni a figyelmet.

Az egyik ilyen szereplő a Huawei első számú európai riválisa, a svéd Ericsson, melynek vezetője nemrég egy interjúban arra figyelmeztetett, hogy míg a 4G bevezetése során Európában azon tanakodott mindenki, hogy mi lesz az a felhasználási mód, mellyel a szolgáltatás eladhatóvá válik, addig Amerika és Kína gyorsabban lépett, és fogyasztói alkalmazás-platformjaikkal, ökoszisztémájukkal letarolták a világot. A késve történő 5G-bevezetés kapcsán ugyanez a veszély fenyeget, csak ezúttal nem a fogyasztói szegmensben, hanem az üzleti ügyfelek számára kínált alkalmazási területek esetében, ami súlyosan visszavetheti a térség gazdasági fejlődését.

EURÓPA BAJBAN LESZ?

Az európai 5G-kiépítéseket számos tényező (széttagolt szabályozás, a technológia egészségügyi hatásaival kapcsolatos állampolgári aggályok stb.) mellett jelentősen hátráltathatja, hogy Európa az egyetlen olyan régió, melyre a sino-amerikai gazdaságpolitikai háború jelentős, negatív hatást gyakorol. A régióban működő kormányok és távközlési cégek ugyanis láthatóan két tűz közé, vagy legalábbis patthelyzetbe kerültek, miután Európa legnagyobb szövetségese, az Egyesült Államok gyakorlatilag sarokba szorította a Huawei Technologiest, ezzel olyan bizonytalansági tényezőt juttatva az ellátási láncba, mely több tucatnyi európai operátort a beszállítói partneri kapcsolatok újratervezésére sarkallhat.

Az ezzel járó kiadások óriásiak lehetnek, mely veszélyeztetheti a beruházások megtérülését és kihathat mind a szolgáltatás kiépítési ütemre, mind az igénybevételi díjakra. Egyes kormányok ugyanakkor attól tartanak, hogy a Huawei és más kínai szereplők a kínai állami kémtevékenység, netán szabotázs eszközeivé válhatnak, ezzel komoly nemzetbiztonsági kockázatot jelentve a régiónak, illetve minden olyan országnak, mely a kínai cégek berendezéseit használja. Az ezzel kapcsolatos vádakat a Huawei eddig minden alkalommal kategorikusan visszautasította.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.